Belföld

Rogán Antal kabinetfőnökéhez vezet Schadl György bizalmasának naplója

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu
A Schadl György sofőrjeként és személyi asszisztenseként tevékenykedő férfi feljegyzései alapján rengeteg készpénzt szállított, egy naplóbejegyzése pedig arról árulkodik, hogy egy ízben Nagy Ádámnak, Rogán Antal kabinetfőnökének vitt el egy autót. A történtekről Nagy és a Rogán által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda is hallgat. A nyomozati iratok szerint a végrehajtói kar elnökének a Karmelita kolostorba és a Rogán-féle minisztériumba is bejárása volt. A Völner Pált és Schadl Györgyöt érintő büntetőügy pénteken kezdődik, ám a mindössze 72 oldalas vádiratból feltűnően sok minden kimaradt a nagyjából 1700 oldalas nyomozati anyaghoz képest. A Nagy Ádám-szál például teljesen.

Az eddig feltételezettnél is bizalmasabb kapcsolat lehetett Schadl György, a végrehajtói kar börtönben ülő elnöke és Nagy Ádám, Rogán Antal kabinetfőnöke között – legalábbis ez olvasható ki a Völner Pál volt igazságügyi államtitkárt és Schadlt érintő büntetőügy nyomozati irataiból.

A 24.hu által megismert dokumentumok szerint a nyomozók részletesen elemezték az ügy negyedrendű vádlottjának, M. V.-nek a naplóbejegyzéseit, valamint a telefonján elmentett szöveges üzeneteket. Ennek azért van jelentősége, mert a férfi Schadl György bizalmas munkatársa volt, aki a végrehajtók elnökének sofőrjeként és személyi asszisztenseként dolgozott. A telefonjáról lementett bizonyítékok szerint Schadl mindenféle ügyes-bajos dolgát ő intézte, naplóbejegyzései szerint feladatai közé tartozott a készpénz szállítása, autóügyek bonyolítása, a pénzváltás, de Schadl – azóta szintén vádlott – feleségének is vitt olykor süteményt.

E naplóbejegyzések között szerepel egy 2021. április 23-ára rögzített feladat.

A délután 4 órára időzített bejegyzés szerint a férfinak Nagy Ádámot kellett felhívnia, és elvinnie hozzá egy autót. A bejegyzés alapján egyértelmű, hogy a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal kabinetfőnökéről van szó, a sofőr ugyanis feljegyezte a címet, ahova mennie kell. A szóban forgó ingatlanról pedig korábban megírtuk, hogy a miniszter kabinetfőnökének családjához tartozik.

A XII. kerületi Mártonhegyen található ingatlant Nagy Ádám édesapjának, Nagy Andrásnak a cége tulajdonolja 2020 tavasza óta. Amikor 2022. februári cikkünk készítésekor Nagyéknál arról érdeklődtünk, hogy Rogán kabinetfőnöke használja-e az épületet, egy ügyvédi levél jött válaszul, mely szerint a megkeresésben feltett kérdések személyes adatok megismerésére irányulnak. (Nagy András a cikk megjelenése után a személyes adatkezelés jogellenessége miatt eljárást kezdeményezett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál lapunkkal szemben, illetve képviseletében ügyvédje feljelentést tett, mondván, „az érintett személyek lakóhelye egyértelműen beazonosíthatóvá vált.” Miután a rendőrség felhívására az ingatlanról készült képeket – a cikk szövegén nem változtatva – töröltük, az adatvédelmi hatóság az ügyben további intézkedést nem tartott szükségesnek – a szerk.)

Az a naplóbejegyzésből nem derült ki, hogy Schadl György bizalmasa milyen autót és miért vitt Nagy Ádámnak. Ezekre a kérdésekre sem a Miniszterelnöki Kabinetiroda, sem a részben állami tulajdonba került Vodafone igazgatóságába a minap beülő Nagy Ádám nem adott választ, hiába kerestük őket.

Ráadásul a Nagy Ádám név egy másik naplóbejegyzésben is felbukkan. Igaz, ez alkalommal már nem azonosítható be egyértelműen, hogy Rogán Antal jobbkezéről van-e szó, vagy csupán egy névrokonáról. A bejegyzés szerint Schadl emberének 2021. október 8-án egy autókereskedésből kellett elhoznia egy Mini Cabrio típusú gépjárművet, és azt kellett elvinnie egy bizonyos Nagy Ádámhoz. Megjegyzésként az szerepel, hogy

1 120 000 kesztyűtartóba.

Ez esetben sem derült ki, hogy pontosan milyen ügylet zajlott, de a bejegyzés alapján több mint egymillió forint készpénzt helyezhettek el az autóban.

A nyomozati anyagok nem térnek ki arra, hogy Rogán Antal kabinetfőnökét kihallgatták-e a hatóságok, és ezt a Központi Nyomozó Főügyészség sem volt hajlandó elárulni kérdésünkre. Az viszont biztos, hogy a Schadl Györgyöt és Völner Pált érintő büntetőügy vádiratában nem esik szó Nagy Ádámról, pedig a nyomozati anyagok részletesen foglalkoztak azzal is, hogy feltehetően Schadl segített Nagynak a jogi diplomához szükséges vizsgák teljesítésében. A többi közt az olvasható a hivatalos dokumentumokban, hogy akadt olyan vizsga, amelyen a nyomozók szerint ott sem volt Nagy Ádám, sőt még a jelentkezését is Schadl intézhette. A Pécsi Tudományegyetem ugyanakkor azt közölte, hogy a belső vizsgálata alapján nem volt megállapítható egyetemi vizsgákkal kapcsolatos visszaélés vagy egyéb szabálytalanság.

Szintén a nyomozati iratokból derül ki az, hogy Schadl bizalmasa – akire két és fél év letöltendő börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség – a végrehajtók elnökének naplóját is gyakran vezette, ehhez pedig szöveges üzenetekben kapott utasításokat főnökétől. Ezekből az üzenetváltásokból tudható, hogy Schadl György többször találkozott egy Nagy András nevű férfival. Vele vagy az Orbán Viktor miniszterelnök főhadiszállásául is szolgáló Karmelita kolostorba, vagy a Garibaldi utca 2. szám alá beszélt meg találkozót, ami a Miniszterelnöki Kabinetiroda címe.

Azt nem tudni biztosan, hogy a szóban forgó Nagy András kicsoda, de tény, hogy a kabinetminiszter jobbkezének, a már említett Nagy Ádámnak a teljes neve Nagy Ádám András, és – mint említettük – az édesapját Nagy Andrásnak hívják. Utóbbiról ugyan nem ismert, hogy bejárása lenne a minisztériumba, ám az ingatlanügyeiről többször írtunk annak kapcsán, hogy Rogán Antal tőle bérelte budai luxuslakását, sőt ő vette meg Rogán Cecíliától azt a balatonlellei nyaralót is, amit a miniszter vitt a házasságba.

A Schadl és sofőrje közti üzenetváltások árulkodnak arról is, hogy a végrehajtók elnöke Sélley Zoltánnal is találkozott. Sélley Rogán Antal belvárosi polgármestersége idején az V. kerület jegyzője volt, sokáig Nagy Ádámmal is közvetlen munkakapcsolatban állt, hiszen Rogán személyi titkáraként ő is az önkormányzatnál kezdte karrierjét. Sélley személye még egy ponton csatlakozik Rogán Antal jobbkezéhez, megírtuk, hogy ő volt annak a XII. kerületi teleknek a tulajdonosa, amit Nagy András cége megvásárolt a fent említett mártonhegyi villa szomszédságában.

Fontos kiemelni, hogy ezekről a találkozókról, az autóügyletekről, a kesztyűtartóban elhelyezett pénzről valószínűleg nem derül ki több részlet, ugyanis a Völner Pált és Schadl Györgyöt érintő, pénteken kezdődő büntetőügy vádiratában ezekről egyetlen szó sem esik. A 72 oldalas vádirat mindössze hét vádpontot tartalmaz, és mint megírtuk, az 1700 oldalas nyomozati anyaghoz képest feltűnően sok minden kimaradt belőle.

Az ügyészség Schadlra tíz, Völnerre nyolc év börtönt kért beismerés esetére. Előbbire 200, utóbbira 25 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozták, továbbá mindkettőjüknél tíz év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást kértek, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik