Belföld

Élete végéig kapja a köztársasági elnöki fizetést Novák Katalin

Bruzák Noémi / MTI
Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a Magyarországra akkreditált diplomáciai testületek tagjainak adott újévi fogadáson a Szépművészeti Múzeumban 2024. január 10-én.
Bruzák Noémi / MTI
Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a Magyarországra akkreditált diplomáciai testületek tagjainak adott újévi fogadáson a Szépművészeti Múzeumban 2024. január 10-én.
Elnöki fizetés, személyes autóhasználat sofőrrel, titkárság, kiemelt egészségügyi ellátások, elsőosztályú repülőjegyek, és, ha igényli, elnöki rezidencia – ezek járnak Novák Katalinnak élete végéig.

Politikai értelemben rengeteget, anyagi értelemben viszont jóformán semmit sem vesztett a lemondásával Novák Katalin. Volt köztársasági elnökként lényegében ugyanolyan színvonalon élhet tovább, mintha a hivatalában marad.

Államfői fizetését (ami jelenleg 4,6 millió forint havonta) ugyanúgy élete végéig megkapja

a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvény alapján, ráadásul az infláció miatt sem kell aggódnia, mert minden évben automatikusan megemelik a juttatást a bruttó átlagkereset-növekedéssel megegyező mértékben.

Ha kéri, az állam biztosítja a méltó lakhatását is. Elődje, Áder János például egy 720 négyzetméteres svábhegyi villát kapott, amit közel 1 milliárd forintért újítottak fel közpénzből. Schmitt Pál viszont, aki a plágiumügye miatt mondott le 2012-ben, nem élt ezzel a lehetőséggel, vagyis nem igényelt állami rezidenciát, megoldotta saját magának a lakhatását.

Ez egyébként elméletileg Novák Katalinnak sem okozna nehézséget a távozása esetén, mivel a legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint összesen hét lalóingatlannal rendelkezik, a legnagyobb egy 240 négyzetméteres ház a XI. kerületben, ez felerészben az övé, ahogy egy újbudai lakás is, van továbbá egy kizárólag az ő nevén lévő lakás is a XI. kerületben, három pedig Szegeden, valamint egy balatonlellei üdülő. (Ez azonban Ádernél sem volt szempont, két nagyobb budai ingatlana ellenére költözött be az új állami rezidenciájába.)

Novákot ezen kívül élete végéig megilleti a személyes autóhasználat, a gépjárművezetőt a rendőrség biztosítja. Jár neki egy háromfős titkárság, továbbá kiemelt egészségügyi ellátás – ezek is haláláig szóló juttatások.

Lesz éves kerete, amelyet tetszés szerint oszthat szét a neki szimpatikus szervezetek között. Tavaly a volt köztársasági elnökök 73–73 millió forint felett rendelkezhettek.

A külföldi hivatalos programjaira első osztályon utazhat repülőgépen és vonaton egyaránt, továbbá használhatja a kormányvárót is. Egyetlen kiváltságtól esne el Novák a lemondása esetén: nem vehetne igénybe többet különgépet.

Amint beszámoltunk róla, a Momentum máris beadott egy törvénymódosító javaslatot, amely szerint ha a köztársasági elnök megbízatása lemondással szűnik meg, akkor nem veheti igénybe a volt államfőket megillető, élethosszig járó juttatásokat.

Varga Juditnak semmi sem jár

A történet másik szereplője Varga Judit, aki igazságügyi miniszterként Novák elé terjesztette a kegyelmi kérvényt, majd ellenjegyezte a kegyelmi döntést. Varga Judit is lemondott és bejelentette visszavonulását a közélettől, ő azonban semmilyen állami juttatásra nem számíthat a továbbiakban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik