Airbus-baleset: a kormány kitart a madárütközéses verzió mellett

A külügyi államtitkár szerint igenis augusztus 20-án, a légi parádén sérült meg a tárca repülőgépének hajtóműve. Hadházy Ákos szerint nem.

Az Airbus A330-as repülőgép madárral ütközött az augusztus 20-i ünnepségen, mely ütközés nem veszélyeztette a repülőgép biztonságos működését.

Ezt válaszolta a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára Hadházy Ákos kérdésére. Magyar Levente szerint a gép landolása után, a kötelező teljes körű átvizsgálásnál

a hajtóműben további sérüléseket találtak a szakemberek.

A javítás után a szállítógép szeptember 12-étől ismét menetrend szerint szállít árut a Budapest – Hangcsou útvonalon – tette hozzá Magyar Levente.

Hadházy Ákos lapunk cikkére hivatkozva kérdezte Szijjártó Pétert arról, pontosan mikor is sérült meg a külügyi tárca szállítógépének motorja. A repülőt üzemeltető WizzAir szerint a gép az augusztus 20-ai repülés alkalmával madárral ütközött,

a motor sérülése azonban nem ennek a következménye volt.

A független képviselő konkrétan arra várt választ, hogy a motor már az augusztus 20-i felszállás előtt megsérült-e.

Hadházy Ákos nem véletlenül kérdezte ezeket. Szerinte ugyanis már az állami ünnep előtt megsérült az állami Airbus, csak felsőbb utasításra, a „propaganda” miatt kellett repülni.

A képviselő a Facebook-oldalán olyan fotókat tett közzé, amelyekről szerinte egy laikus is látja, ilyen komoly sérülést madár nem okoz, már az ünnep előtt, a Kínából visszatérő gép átvizsgálásakor észrevették a sérüléseket. Hadházy Ákos betekintést kért a gép dokumentumaiba, ha nemleges választ kap, feljelentést tesz.