Betámadta a Mi Hazánk a Carson Coma zenekart

Elgondolkodtató válasz érkezett a kormánytól.

Dócs Dávid képviselő arról kérdezte a kultúráért is felelős minisztert, hogy tervezik-e a továbbiakban is anyagi támogatásban részesíteni a Carson Coma zenekart. A Mi Hazánk képviselője emlékeztetett rá, az együttes az elmúlt években közel 10 millió forint állami támogatást kapott a Nemzeti Kulturális Alapból, amelynek kezelője (Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő) „a nemzeti és az egyetemes értékek létrehozásának, megőrzésének, valamint a hazai és határon túli terjesztésének támogatása” céljából jött létre.

A támogatást Dócs képviselő azért kérdőjelezte meg, mert a Carson Coma közösen lépett fel egy Böiler nevű együttes frontemberével. A Mi Hazánk képviselője ezt követően idézett is a Böiler Rendőrökön bosszút állni című számából („Jó volna egyszer bosszút állni, / Rendőrökbe kést szurkálni. / Gyűrűs kézzel pofán baszni, / Dögöljön meg mind!”).

A Mi Hazánk politikusa ezt összekapcsolta azzal, hogy Budapesten januárban megöltek egy rendőrt, februárban pedig „antifa bűnözők tömegesen támadtak” magyarokra. Szerinte

ezen események fényében különösen érthetetlen, hogy a kormány anyagi támogatást biztosított egy rendőrgyilkosságra felbujtó énekessel együtt fellépő zenekarnak.

Mivel nem értette, megkérdezte Csák Jánostól

Ha már uszítás

Csák János miniszter megbízásából ezúttal is államtitkára, Vitályos Eszter válaszolt. Egyrészt elmagyarázta a képviselőnek, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 30 éve működik elkülönített állami pénzalapként. Döntési mechanizmusa a társadalmi részvétellel kialakított kollégiumi rendszeren alapszik. A támogatások az ötöslottó-játékadó 90 százalékából, valamint a szerzői- és a szerzői joghoz kapcsolódó jogok közös kezelésére vonatkozó törvény rendelkezései alapján a közös jogkezelők által kulturális célú felhasználásra átadott jogdíjbevételekből jön össze. A Carson Coma az elmúlt években összesen 10,5 millió forint támogatást kapott.

A képviselőtől eltérően Vitályos Eszter államtitkár válaszában ettől különválasztotta a Böiler nevezetű együttes ügyét. Jelezte, hogy a zenekar számának idézett szövegével kapcsolatban határozott álláspontja, hogy

senkitől nem elfogadható magatartás az uszítás, sem a művészetben, sem a sporteseményeken, sem a társadalmi életben. A kérdése tehát bizakodással tölt el, és pártja jövőbeli magatartásának irányaként értelmezem.

Az államtitkári válasz egyébként éppen aznap érkezett, amikor Dócs Dávid párttársát, Novák Elődöt 5,2 millió forintra büntették a romákat sértő kifejezése miatt. Bár magas labda volt, de Vitályos Eszter arra külön ki sem tért, hogy sajtóhírek szerint a minapi esztergomi  robbantó milyen gyakran hangoztatta szélsőséges, rasszista nézeteit.

Kapcsolódó