Polt Péter: 2022-ben 8,9%-kal nőtt a regisztrált bűncselekmények száma

A legfőbb ügyész benyújtotta az Országgyűlésnek az ügyészi szervezet tavalyi munkájáról szóló éves beszámolóját.

Vezetői összefoglalójában Polt Péter úgy vélte, a statisztikai mutatók alapján ismét eredményes évet zárt az ügyészség. Ügyiratforgalmuk 2021-hez képest 4,26%-kal, ezen belül a büntetőjogi szakágban 5,5%-kal nőtt. A regisztrált bűncselekmények számának 2013 óta tartó szinte folyamatos visszaesése 2022-ben megállt, az előző évhez képest 8,9%-kal nőtt.

A legfőbb ügyész szerint

nehéz megítélni, hogy a magasabb mutató mögött a bűnözés tényleges növekedése vagy az eredményesebb felderítés áll;

az lesz a meghatározó, hogy a tendencia miként folytatódik.

A regisztrált bűncsekemények közül

A legfőbb ügyész emlékeztetett rá, hogy országgyűlési beszámolójának évről évre meghatározó
része a korrupcióellenes tevékenységünk bemutatása. Hangsúlyozta, ennek értékelésekor

az ország tényleges korrupciós helyzetéből, és nem a szubjektív alapokon nyugvó korrupciós érzetből kell kiindulni.

Polt Péter idézte az Eurobarométer tavaly júliusi kutatását, amely szerint a magyarok 91%-a tekinti elterjedt problémának Magyarországon a korrupciót, de arra a kérdésre, őt ez érinti-e a mindennapi életben, csak 27% válaszolt igennel, személyesen pedig csak a megkérdezettek 10 százaléka tapasztalt az elmúlt 12 hónapban személyesen korrupciós esetet.

Szerinte ez azt mutatja, hogy a szubjektív (nem tényeken alapuló) érzet lényegesen rosszabb képet fest Magyarország korrupciós helyzetéről, mint az objektív tények. Azok alapján tavaly a regisztrált hivatali vesztegetések száma jelentősen visszaesett, a regisztrált gazdasági vesztegetések száma – a 2021-es növekedés után – kismértékben tovább nőtt.

A kezdeményezett büntetőeljárásokban rögzített korrupciós bűncselekmények száma 2022-ben tovább növekedett. Az általános növekedés fő tényezője továbbra is a gazdasági vesztegetés miatt kezdeményezett büntetőeljárások számának emelkedése volt, a hivatali korrupciós bűncselekmények miatti eljárások számának növekedése nem számottevő. A gazdasági korrupciós ügyeken belül változatlanul jelentős arányt képvisel az egészségügyi szektor.

2022-ben az ügyészség váderedményessége 98,9 százalékos volt, ami – a 2020-as évhez hasonlóan – az elmúlt tíz év legjobb eredményének számít, a bíróságok a vádlottak 87,4%-át érintően minden tekintetben az ügyészi váddal egyező döntést hoztak.

A 2022. évről szóló beszámoló további részletei az ügyészség honlapján is elérhetőek, annak legfontosabb megállapításait Polt Péter egy videóban is összefoglalta.