Újabb tízmilliárdot kap Szijjártó Péter tárcája

A kormány a Külpiaci Növekedési Támogatási Programra adja.

Megjelent a Magyar Közlönyben az az Orbán Viktor által jegyzett kormányhatározat, amely módosít egy korábbit. A Külpiaci Növekedési Támogatási Program (KNTP) létrehozásáról szólót ugyanis azzal egészíti ki, hogy Varga Mihály pénzügyminiszternek „a felmerülés ütemében” a 2023. évi központi költségvetésből 10 milliárd forint többletforrást kell biztosítania a külügyi tárca fejlesztési és kutatási programjaira.

Indoklás nincs, az eredeti határozatból annyi derült ki, hogy a kormány egyetértett a KNTP létrehozásával, ezért 2021. júliusában Varga pénzügyminiszternek szintén egy 10 milliárdos többletforrást kellett biztosítania a gazdaság újraindítását szolgáló külügyi fejezeti kezelésű előirányzatok alcím, regionális határon túli és egyéb nemzetközi fejlesztési és kutatási programok jogcímcsoport javára.

Szijjártó Péter A külgazdasági és külügyminiszter akkor azt a feladatot kapta, hogy az összeg rendelkezésre állását követően indítsa el a KNTP-t.

A cél a magyar vállalatok külföldi terjeszkedésének, regionális vagy globális multinacionális vállalattá válásának támogatása. 

A beruházási koncepciókat a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Nonprofit Zrt. és CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. értékeli, de a külgazdasági és külügyminiszter dönt a támogatásról. Támogatás esetén, a HEPA/CED együttműködési megállapodást köt a beruházóval, akinek a konzultáció után kell benyújtani részletes kérelmét, amelynek elfogadása esetén Szijjártó Péter meghatározza a támogatás összegét, utána kötik meg a szerződést.