Rétvári is politikai bosszúnak látja az amerikai vízumszigorítást

Az államtitkár szerint nem tehetünk eleget az USA indokolatlan kérésének.

Megtévesztő és hamis az amerikai külügyi szóvivő nyilatkozata, hiszen Magyarország minden egyes konkrét amerikai rendészeti megkeresés ügyében eljárt, a büntetőjogi felelősségre vonás megtörtént, a jogszabálysértőket megfosztották magyar állampolgárságuktól. Ennek ellenére az amerikai kormány a külhoni magyarok adatait követeli

– így reagált Rétvári Bence, a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára Matthew Miller nyilatkozatára a tárca MTI-hez eljuttatott szerdai közleménye szerint.

Miller az amerikai külügyminisztérium keddi sajtótájékoztatóján közölte, hogy egyedül a vízumprogramnak való megfelelés volt annak a döntésnek az oka, hogy az amerikai kormány szigorította Magyarország részvételét az Egyesült Államok vízummentességi programjában. Indoklásként kiemelte: az amerikai kabinet tudomása szerint bűnözők is magyar útlevélhez jutottak, mert 2020, azaz a biometrikus útlevél magyarországi bevezetése előtt a magyar állampolgárságért folyamodók személyazonosságának ellenőrzése nem volt megfelelő. Arra kérdésre ugyanakkor, hogy az amerikai kormánynak van-e konkrét tudomása arról, hogy megkérdőjelezhető hátterű személyek bejutottak az Egyesült Államokba magyar útlevél birtokában, a szóvivő nem válaszolt.

Minderre reagálva Rétvári Bence emlékeztetett: „az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező 900 ezer külhoni magyar adatait követeli Magyarországtól, azonban ezt Magyarország nem adja ki senkinek, mert ezzel veszélyeztetné a külföldön élő magyarok biztonságát.”

Hozzátette: nincs garancia arra, hogy ha eleget tennénk ennek a kérésnek, akkor nem adnák ki a kárpátaljai magyarok adatait Ukrajnának, ami súlyos következménnyel járna az ottani magyarság számára a kettős állampolgárság ukrajnai tilalma miatt.

Mivel Magyarország nem tesz eleget az Amerikai Egyesült Államok indokolatlan kérésének, így egyértelmű, hogy ezért bosszút állnak a magyarokon

–szögezte le a politikus. (MTI)

Kapcsolódó
Miért szigorított valójában az Egyesült Államok a magyarok vízummentességén?
Az Egyesült Államok szerint csaltak az egyszerűsített honosítással, ami biztonsági kockázatot jelent. A magyar kormány viszont arra hivatkozik, hogy az amerikaiak határon túli magyarok adatait kérték. Igaz, eredetileg nem Joe Biden, hanem még Donald Trump.