60 ezer forinttal kevesebb fizetést kap a béremelés után egy egészségügyi szakdolgozó

Az érdekképviseletek szerint nem egyedi esetről van szó.

Hiába kapnak emelt bért júliustól az egészségügyi szakdolgozók, van, aki mégis kevesebb pénzt visz haza, számolt be róla az RTL Híradó.

A kormány júliustól 18 százalékkal emelte az eü-szakdolgozók bérét, ami az augusztusban megkapott fizetésben látszik majd először. Ám nem mindenki örül, a veszprémi kórház egyik dolgozója közösségi oldalán osztotta meg a munkaszerződésének módosítását, amiből kiderül, hogy az alapbére valóban nő, bruttó 296 ezer forintról 377 ezer forintra, ugyanakkor a korábban járó illetménykiegészítést megvonják tőle.

Így valójában 60 ezer forinttal kevesebbet kap kézhez.

Az RTL Híradó kereste a veszprémi Csolnoky Ferenc kórházat, hogy megtudja, mi az oka az illetménykiegészítés megvonásának, és más dolgozót is érint-e, de nem válaszoltak.

Az érdekképviseletek szerint ugyanakkor nem egyedi esetről van szó, a szakdolgozói kamaránál több hasonló esetről hallottak már. Az illetménykiegészítésről az Országos Kórházi Főigazgatóság jóváhagyásával a kórházak maguk dönthetnek.

Ezáltal a kormányzati szándék, hogy a kollégáknak 18 százalékkal emelkedjen a jövedelme az alapilletmény besorolás következtében, nem fog beteljesülni. Hiszen ha a munkáltatói részt lecsökkentik, akkor a kettő ki fogja egyenlíteni egymást, és előfodulhat még az is, hogy kevesebb lesz összjövedelme

– részletezte Balogh Zoltán, a szakdolgozói kamera elnöke.