Szijjártó szerint most Egyiptom segíthet védekezni Brüsszel káros politikájával szemben

A migrációs nyomás egyre fokozódik.

A brüsszeli politika miatt a migrációs nyomás nő, ezért különösen meg kell becsülnünk azokat az országokat, amelyek segítenek abban, hogy ez a nyomás ne növekedjen rajtunk, és Egyiptom egy ilyen ország

–  mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden, miután hivatalában fogadta Számeh Sukri egyiptomi külügyminisztert.

A magyar külügyminiszter Egyiptomot „az Európát védő észak-afrikai védvonal legstabilabb bástyájájának” nevezte. Pedig szerinte Egyiptom helyzetét nehezíti a szudáni konfliktus is, mert – mint mondta – a szudáni menekültek negyven százaléka „Egyiptom felé vette az irányt”.

A magyar külügyminiszter emiatt videós közleményében felszólította „Brüsszelt”: „adjunk technikai technológiai támogatást Egyiptomnak”, hogy meg tudja védeni a határát Líbiával, hogy Szudánból menekülők ne tudjanak átmenni Líbiába, ahonnan pedig meglátása szerint egyenes út vezet Európába.

Szijjártó az MTI tudósítása szerint kitért rá, hogy évente százhuszonöt egyiptomi diák tanulhat ösztöndíjjal a magyarországi felsőoktatási intézményekben, de az idei tanévre ennek többszörösét, nyolcszázkilencven jelentkezést adtak be.