Belehalt az égési sérüléseibe egy egy hónapos baba, mert forró hősugárzó mellett hagyta az anyja

Beismerte tettét az anya, és azonnal jogerős ítélet született az ügyében. Enyhítő körülmény volt, hogy öt kisgyermekről gondoskodik.

Már az előkészítő ülésen jogerős ítéletet hozott a Debreceni Törvényszék annak a nőnek az ügyében, aki egy bekapcsolt hősugárzó közvetlen közelében magára hagyta egy hónapos alvó babáját. A kicsi olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy már nem lehetett megmenteni az életét.

Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője a tragédiával kapcsolatban azt közölte, hogy a nő beismerte a bűnösségét az ügyész által ismertetett vádirat után.

A bíróság gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében mondta ki bűnösnek a nőt, és 2 év fogházra ítélte. Ennek a  végrehajtását azonban 3 évi próbaidőre felfüggesztette.

Az ügy lényege szerint a nő tavaly március 11-én hét óra körül felkelt, majd megetette az egy hónapos csecsemőjét. Ezt követően az alvó babát letette az ágyra, majd a kislány közvetlen közelébe tette a magas hőfokra állított és bekapcsolt hősugárzót. A szobában más fűtési lehetőség nem volt.

A nő ezt követően anélkül, hogy a házban lakó egyik férfinak szólt volna, a gyermeket otthagyta és elment egy ismerőséhez, ahonnan haza akarta vinni a másik két gyermekét, akik ott aludtak.

Az anyuka nyolc körül ért vissza a házba, ekkor azt vette észre, hogy a csecsemője nem mutat életjelet. A nő ekkor kiabálni kezdett, majd karjába vette a picit és átszaladt vele egy másik épületbe, ahol a nővére lakik, és tőle kért segítséget. Ezt követően telefonon értesítették az Országos Mentőszolgálatot.

Az anyuka testvére a bejelentés során azt mondta, hogy a gyermeket egy patkány haraphatta meg. A mentők rövid időn belül a helyszínre értek, azonban az egy hónapos csecsemőt már nem tudták újraéleszteni.

A büntetőeljárás adatai szerint az asszony gondatlan magatartása következtében a baba az alsó végtagjainál a testfelület mintegy 13 %-ára kiterjedő, részben másodfokú, valamint helyenként már harmadfokú égési sérülést szenvedett, és az égési sérülés okozta sokszervi elégtelenség miatt halt meg.

Az égési sérülés és a csecsemő halála között ok-okozati összefüggés állapítható meg. Az idejekorán érkező szakszerű orvosi segítséggel nagy valószínűséggel megmenthető lett volna az élete.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte, hogy a nő  büntetlen előéletű, beismerte a bűncselekmény elkövetését és öt kiskorú gyermekről kell gondoskodnia. Súlyosító körülményt a törvényszék nem tárt fel. A bíróság ítélete jogerős.