Belföld

Pocsék – így értékelte a K-Monitor a kormány új közérdekűadat-portálját

Az EU által indított feltételességi eljárás során tett vállalások egyike volt a közpénzköltések átláthatóságának javítása érdekében egy új központi adatbázis létrehozása, amely a közpénzes szerződések adatait tartalmazza és nyilvánosan hozzáférhető, és amelynek február 28-ig kellett felállnia. Ez meg is történt, de a K-Monitor részletes elemzése szerint súlyos gondok vannak az új weboldallal.

A civil szervezet a vonatkozó rendelethez kapcsolódó társadalmi egyeztetésen részletesen kifejtette, hogy mire lenne szükség, ahhoz, hogy érdemi haszna legyen a közadat-nyilvántartásnak. Például,

  • hogy legyen minden entitásnak önálló, linkelhető oldala,
  • hozzáférhető legyen az oldal teljes tartalma nyers adatbázisként,
  • vagy generálódjanak statisztikák a nyilvántartásban rögzített adatokból.

Ezekből a javaslatokból a kormány semmit nem vett figyelembe. „A fejlesztés látványosan nem vett tudomást a leendő felhasználók igényeiről, de még azokról a környékbeli országokban már 10 éve működő példákról sem (pl. Csehország, Szlovákia), ahol az állami szerződések közzététele automatikusan, gördülékenyen megtörténik” – írja közleményében a K-Monitor.

A szervezet tesztelte az újonnan létrehozott portált, és azt állapította meg, hogy az jelen formájában lényegében használhatatlan a közérdekű adatok keresésére és elemzésére.A legfőbb kritikai észrevételeik:

  • Az adatok csak elkülönülten, intézményenként kéthavonta külön-külön file-okban elérhetők, és gépi módszerrel nem feldolgozhatók.
  • Nem lehet kedvezményezettekre, illetve a költségvetési szervekkel szerződő felekre keresni.
  • Az intézményeknek nincs egyedi azonosítójuk, amelyekkel kivédhetők lennének a hibás adatközlések (pl. elgépelt név).
  • Nem listázhatók az adatbázisban található entitások, nincs saját hivatkozható oldaluk minden rájuk vonatkozó szerződéssel.
  • Nem lehet letölteni nyers formában a teljes adatbázist elemzés céljából.
  • A portál felesleges captchákkal és nem logikus felépítéssel megnehezíti az adatok elérését.

A K-Monitor a problémát jelezte z Európai Unió illetékeseinek, és a Korrupcióellenes Munkacsoporton keresztül a hazai illetékeseknek is. Jelen formájában a portál csak többletterhet generál a hazai adminisztrációnak, ráadásul kétszeres közzétételi kötelezettséget ír elő, emiatt félő, hogy egyes állami szervek csak itt teszik majd közzé közérdekű adataik egy részét, így a holnapjukon az többé már nem lesz elérhető – olvasható a K-Monitor közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik