Megfenyegették a reptér gondnokát a repülőgép utasai, ami az összes szabályt megkerülve röpködött az országban

A repülőgép egy litván lajstromjelű Piper Aztec kétmotoros, 5-6 személyes kisrepülőgép volt, ami Szlovákiából lépett be a magyar légtérbe.

Továbbra sem tudni, miképp fordulhatott elő, hogy egy kisrepülőgép az összes szabályt megkerülve röpködött egy sor országon át szerdán, néhány részlet azonban kiderült az rtl.hu vonatkozó cikkéből.

A kezdeti hírek arról szóltak, hogy szerda délután Debrecen térségében engedély nélkül felszállt egy Beechcraft típusú, kétmotoros gép, amit aztán a magyar Gripenek elfogtak, azaz kísérni kezdték, megpróbáltak vele rádiókapcsolatba lépni, de a kisgép sem a rádióhívásokra, sem a vizuális jelekre nem reagált. A repülőgép alacsonyan repülve folytatta útját, majd kilépett az országból. A kikapcsolt válasz-jeladóval repülő, azonosítatlan gép 17:49-kor Nagyvárad térségében lépett be a román légtérbe, 17.58-kor pedig az amerikai légierő két, a román légtérben járőrszolgálatot teljesítő F-16-os vadászgépe szegődött nyomába.

Mint azt az RTL Híradója megtudta, repülőgép egy litván lajstromjelű Piper Aztec kétmotoros, 5-6 személyes kisrepülőgép volt, ami Szlovákiából lépett be a magyar légtérbe, és szerda kora délután a hajdúszoboszlói repülőtéren szállt le engedély nélkül. A gépen két férfi volt.

A váratlan landolás után a reptér gondnoka beszélni akart velük, de megfenyegették.

Az Aero Club sportegylet ekkor kihívta a rendőrséget. Amikor megérkeztek a rendőrök és a rendőrkocsival közeledtek a repülőgép felé, akkor teljes gázt adtak és felszálltak. A gép nagyjából húsz percet töltött a kis vidéki reptéren. Juhos István, a repülőtér vezetője szerint a gép gyakorlatilag minden szabályt megszegett. Úgy érkezett meg, hogy semmiféle kapcsolatot nem teremtett a repülőtérrel, de az országba lépve sem kommunikált a légiirányítással.