Belföld

Könnybe lábadt a szeme VV Fanni elrablójának

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Nyilvánosságra került B. László nagypapájának vallomása, aki már nem élhette meg, mi lesz az unokájával. A vádlott könnyeivel küszködve nyilatkozott lapunknak a tárgyalás után.

Tanúvallomások ismertetésével folytatódott pénteken, a Fővárosi Törvényszéken az a per, amely Novozánszki Fanni meggyilkolása miatt indult. Farkas Gabriella bírónő többek között a vádlott, B. László barátnőinek, barátainak és nagyszüleinek 2017-ben, a vádlott letartóztatásakor tett vallomásait is felolvasta.

Jámbor személyiség lenne?

Míg az elmeorvosi szakértő véleménye a Szondi-teszt alapján az volt, hogy a vádlottat gátlástalan megszállottság jellemzi, addig ennek, úgy tűnik, a gyakorlatban semmi jele nem volt. Az évtized legrejtélyesebb emberölési ügyének egyetlen vádlottja egy rideg cella helyett évek óta házi őrizetben van, nyomkövetővel a lábán járhat-kelhet a bíróságon, mi több, egy héten egyszer, három órára sétálni, ügyet intézni is elmehet. Mindez azt sejteti, hogy a hatóságok sem veszélyes bűnözőként kezelik. Környezetének róla alkotott véleménye alapján pedig szintén egy szelíd személyiség körvonalazódik.

„László egy jámbor ember, egy szerény fiú” – mondta még 2017-ben B. László nagypapája, aki három éve elhunyt. De hasonló véleménnyel volt egy korábbi barátnő, Izabella is: „Sosem bántott, jó embernek tartom”. B. László egyik barátja és üzlettársa sem tapasztalt agressziót a vádlott viselkedésében, soha. „Egyáltalán nem jellemzi őt erőszakosság” – áll a vallomásában.

Vagy szélhámos?

Noha a B. Lászlót ismerő összes tanú egyetértett abban, hogy nem egy bántalmazó, gyilkos-típus, azt is egyöntetűen kimondták, hogy egy link alak.

„Simlis, szélhámos” személyiségtípusról vallott minden barátnője és barátja, olyanról, akiben „sosem tudtak megbízni”, aki „folyton pénzt kért kölcsön”, és aki igazi „Playboy-életet élt”. Ugyanis drága (de mindig bérelt) autókkal furikázott, drága órákkal villogott, egy ebéd kifizetése azonban zavarba hozta.

Varga Jennifer / 24.hu

Hogy mi az igazság, és valójában kicsoda és mire képes B. László, talán még a bíróság számára is rejtély. A múlt hét csütörtöki tárgyaláson ugyanis egy rendőrnyomozót meghallgatva még a bírónőben is felmerült a kérdés, hogy „mi van, ha Fannit elrabolták és ma is dolgoztatják valahol?” – azaz a vádlott igazat mond, és valóban nem bántotta a lányt.

Édesapja nem beszélt VV Fannival

Novozánszki Fanni szüleinek vallomását is felolvasta a bírónő. Kiderült, hogy Fanni az édesapjával közel két éve nem igazán tartotta a kapcsolatot. Utoljára az eltűnése előtt 1-2 hónappal, mosógépszerelés miatt hívta fel, de az apuka azt tanácsolta neki, hogy keressen inkább egy szerelőt.

Az édesanya, Novozánszki Katalin vallomása által világossá vált, hogy a férje nem nézte jó szemmel lánya foglalkozását. Sándor képtelen volt megemészteni, hogy Fanni prostituáltként keresi a kenyerét. Katalin próbálta enyhíteni a családon belüli ellentétet, s árnyalni Fanni foglalkozását, mondván, csak időseket kell kísérgetnie, és olykor megkorbácsolnia őket, de nem ért célt vele a férjénél.

Fanni eltűnése azonban megrendítette az édesapát, aki két nap várakozás után, 2017. november 22-én elsőként érkezett lánya budapesti albérletéhez, de csak másnap, egy lakatos segítségével jutott be. Sándor véletlenül pont azt a szakembert hívta, akit korábban a lánya is, a lakatos pedig elmesélte, hogy Fanni félt valakitől, ezért zárat cseréltetett.

Több mint négy év után sem tudni, pontosan mi történ az eltűnt valóságshow-szereplővel. Egy biztos, az utolsó képkocka B. Lászlóhoz kötődik, az ő kezében látni utoljára az ájult Fannit, így a gyanú árnyéka kétségtelenül csakis rá vetül.

„A papa az igazat mondta”

A tárgyalás után B. László csak a 24.hu-nak szólalt meg, szokásos magabiztossága helyett azonban most megrendült volt. Nem volt könnyű végighallgatni elhunyt nagypapája szavait, aki bár a végsőkig hitt az ártatlanságában, a kötelet – amin Fanni vérét is megtalálták – felismerni vélte, hogy az az ő autójából való.

Varga Jennifer / 24.hu VV Fanni (Novozánszki Fanni) emberölésének tárgyalása 2022. február 3-án a Fővárosi Törvényszéken.

„A nagypapám nagyon izgult. Az ezüstszínű autó helyett is fehéret írt le. Egy idős, zaklatott embert vallattak, ráadásul fehér-fekete képet mutattak neki egy kötélről, mondván, az ő autójából foglalták le. Persze, hogy rábólintott. Ő sosem kételkedett bennem. Papa az igazat mondta rólam, amikor a személyiségemről kérdezték” – csuklott el a hangja a vádlottnak.

„Az apám sosem hitte el, hogy László gyilkos lenne. Egy percig sem kételkedett. Szerette és bízott az unokájában. Belebetegedett ebbe az egész ügybe. A halálos ágyán is arról beszélt az anyámnak, hogy hozza majd utána a hírt a másvilágra, mi lett Lacival” – vette át a szót Brodmann Péter ügyvéd, a vádlott nagybátyja.

Papa miatt is szeretném bebizonyítani, hogy nem vagyok gyilkos

– zárta a beszélgetést B. László.

A pénteki tárgyalással az ügy a bizonyítási eljárás végéhez ért volna, de az ügyészég kérelmére március 1-jén újabb tanút hallgat meg a bíróság. Ítélethirdetés április 29-én, a március végi perbeszédek után várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik