Belföld

Kósa Lajos a Pegasus-ügyről: a belügy vette a szoftvert

Vajda János / MTI
Vajda János / MTI
Szerinte a szolgálatok törvényesen jártak el. Vadai Ágnes további vizsgálatokat sürgetett.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága elfogadta Pintér Sándor belügyminiszter beszámolóját a Pegasus-ügyben. Az állami hírügynökség jelentése szerint Kósa Lajos, a testület fideszes elnöke a kétórás zárt ülés után többször is arról beszélt, hogy az izraeli kémprogramot a Belügyminisztérium vette meg. Az érintett szolgálatok mindig törvényesen jártak el, bírói, illetve igazságügyi miniszteri engedéllyel végezték munkájukat – tette hozzá.

Felvetődött, a bizottság tagjai betekinthetnek-e a kémprogram beszerzésének szerződéseibe. Kósa Lajos erről azt mondta, az ellenzéki vezetésű nemzetbiztonsági bizottság tagjai ezt megtehették, a honvédelmi bizottság tagjai csak akkor, ha erre a nemzetbiztonsági bizottság engedélyt ad.

A felvetésre, hogy az ellenzéki képviselők szerint a meghallgatás sikertelen volt, mert egyetlen konkrét megfigyeltről sem kaptak konkrét válaszokat, az elnök azt mondta ez természetes.

Senki nem fog konkrét választ kapni,

mert ezzel személyiségi jogok sérülnének, márpedig a Belügyminisztérium a szoftver beszerzésekor vállalta, hogy annak használatakor senkinek nem sérti az emberi jogait. Kósa Lajos hozzátette: ezek az adatok csak akkor lennének kiadhatók, ha a nemzetbiztonsági bizottság felállítana egy vizsgálóbizottságot az ügyben. Szerinte azonban ilyen kezdeményezés nem volt.

A bizottság elnöke újságírói kérdésre válaszolva újra megerősítette, hogy a Belügyminisztérium szerezte be a szoftvert, de ő nem lát ebben kivetnivalót. A techóriások szélesebb körű megfigyelést végeznek az állampolgárokkal kapcsolatban, mint az állam – tette hozzá.

Kósa Lajosnál jóval kevésbé elégedetten nyilatkozott Vadai Ágnes. Szerinte a kormány tovább titkolja, kiket figyeltek meg, 2050-ig pedig titkosították a bizottság mai üléséről készült jegyzőkönyvet is.

A Demokratikus Koalíció politikusa úgy fogalmazott, Pintér Sándor a meghallgatáson sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, hogy a sajtóban is megjelent újságírókat, politikusokat valóban megfigyelték-e.

Vadai Ágnes emlékeztetett rá, a kémszoftver beszerezéséről szóló szerződést vélhetően nem ismerhetik meg, mivel a Nemzetbiztonsági Bizottságban fideszes a többség.

A DK-s képviselő további vizsgálatokat sürgetett a Pegasus-ügyben, mert szerinte Varga Judit igazságügyi miniszter nem járt el jogszabályszerűen, amikor azt mondta, hogy a megfigyelések engedélyezését tartósan átadta államtitkárának.

Csütörtök délután a Párbeszéd közleményt adott ki, amelyben azonnal lemondásra szólították fel a kormányt Kósa Lajos kijelentése miatt, miszerint a kémszoftvert a Belügyminisztérium vásárolta meg. Indoklásként azt írták: az izraeli gyártó szerint a kémprogramot csak terroristák és bűnözők megfigyelésére készítették, ehhez képest a magyar kormány civilek, jogvédők, újságírók, üzletemberek, médiatulajdonosok és ellenzéki politikusok ellen is bevetette azt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik