Tűzijáték, guruló turulszobor, légi parádé, állami kitüntetések – fotókon az államalapítás ünnepe

Így ünnepelt Magyarország augusztus 20-án.

Nagyszabású rendezvénysorozattal készült a kormány az augusztus 20-i ünnepségre. A fővárosban húsz rendezvényhelyszín várta az érdeklődőket a budai Vártól a Városligetig.

Az államalapítás ünnepére idén gigantikus tűzijátékkal készült a kabinet, több mint 4 kilométer hosszú szakaszról lőtték fel a fényjátékot a Duna budapesti szakaszán fix pontokról, valamint uszályokról egyaránt. Idén az időjárás sem zavarta meg a rendezvényt.

Államalapító Szent István király ünnepére idén új koncepcióval is készültek: az Andrássy úton rendhagyó felvonulást tartottak, amelyen krómozott turulszobor, kerekeken guruló aranyozott Szent István szobor, és egy Szent Koronát formáló installáció is végighaladt.

Így ünnepelt Magyarország, fotókon az augusztus 20-i események.

Balogh Zoltán / MTI - A Magyar Honvédség díszegysége a Parlament előtti Kossuth téren tartott zászlófelvonáson, a Szent István-napi ünnepségen 2021. augusztus 20-án.
Balogh Zoltán / MTI - Áder János köztársasági elnök és Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka (középen, b-j) a Parlament előtti Kossuth téren tartott zászlófelvonáson, a Szent István-napi ünnepségen 2021. augusztus 20-án.
Balogh Zoltán / MTI - A Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan végzett honvédtisztjelöltjei esküt tesznek avatásukon a Szent István-napi állami ünnepségen a budapesti Kossuth téren 2021. augusztus 20-án.
Balogh Zoltán / MTI - A Magyar Honvédség díszegysége felvonja a nemzeti lobogót a Parlament előtti Kossuth téren tartott Szent István-napi ünnepségen 2021. augusztus 20-án.
Balogh Zoltán / MTI - A felvont nemzeti lobogó a Parlament előtti Kossuth téren tartott Szent István-napi ünnepségen 2021. augusztus 20-án.
Balogh Zoltán / MTI - A Magyar Honvédség JAS-39 Gripen típusú vadászrepülőgépei az Országháznál a Duna felett az államalapítás ünnepe alkalmából rendezett légiparádén 2021. augusztus 20-án.
Komka Péter / MTI - A Magyar Honvédség Airbus H145M típusú harci helikoptere a Duna felett az államalapítás ünnepe alkalmából rendezett légiparádén 2021. augusztus 20-án.
Lakatos Péter / MTI - A Magyar Honvédség ejtőernyős egységének tagja mutat be célra ugrást a Parlament előtti Duna szakaszon az államalapítás ünnepe alkalmából rendezett légiparádén 2021. augusztus 20-án.
Lakatos Péter / MTI - A Magyar Honvédség Mi-24 harci helikoptere a Duna felett az államalapítás ünnepe alkalmából rendezett légiparádén 2021. augusztus 20-án.
Balogh Zoltán / MTI - Érdeklődők az államalapítás ünnepe alkalmából rendezett nyílt napon az Országházban 2021. augusztus 20-án. A nemzeti ünnepen ingyenesen tekinthető meg a díszlépcsőház, a Kupolacsarnok és a Szent Korona.
Komka Péter / MTI - A Magyar Honvédség közelharc-bemutatója, amelyet az államalapítás ünnepe alkalmából tartottak a budapesti Kapisztrán téren 2021. augusztus 20-án.
Máthé Zoltán / MTI - Frissen sült Szent István-kenyér a Magyar Ízek Utcája rendezvényen a Várkert Bazárnál 2021. augusztus 20-án. Az augusztus 20-i Szent István Nap rendezvénysorozatához kapcsolódó eseményen élelmiszerkészítők és -előállítók, cukrászok, pékek, vendéglátósok várják az érdeklődőket a Lánchídtól a Döbrentei térig.
Komka Péter / MTI - Hagyományőrzők a Hősök útja fesztiválprogramon a budavári Tóth Árpád sétányon 2021. augusztus 20-án. Az augusztus 20-i Szent István Nap rendezvénysorozatához kapcsolódó Hősök útja a Budai vár legnagyobb területű eseménye, amely a magyar történelem nagy alakjainak állít emléket látványos, szerepjátékos bemutatókkal.
Balogh Zoltán / MTI - Az eredetileg 1938-ban elkészült, majd a II. világháborúban megsemmisült Aranyvonat újraépített Szent Jobb-ereklyeszállító kocsija az államalapítás és államalapító Szent István király ünnepén Budapesten, az Alkotmány utcában 2021. augusztus 20-án.
Czeglédi Zsolt / MTI - Résztvevők az államalapító Szent István Király ünnepén tartott felvonuláson a budapesti Andrássy úton.
Czeglédi Zsolt / MTI - Résztvevők az államalapító Szent István Király ünnepén tartott felvonuláson a budapesti Andrássy úton.
Czeglédi Zsolt / MTI - Szent Istvánt ábrázoló installáció az államalapító Szent István Király ünnepén tartott felvonuláson a budapesti Andrássy úton 2021. augusztus 20-án.
Czeglédi Zsolt / MTI - Résztvevők az államalapító Szent István Király ünnepén tartott felvonuláson a budapesti Andrássy úton 2021. augusztus 20-án.
Czeglédi Zsolt / MTI - Lovas huszárok az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepén tartott felvonuláson a budapesti Andrássy úton 2021. augusztus 20-án.
Czeglédi Zsolt / MTI - Résztvevők az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepén tartott felvonuláson a budapesti Andrássy úton 2021. augusztus 20-án.
Lakatos Péter / MTI - A 346 magyarországi város zászlója a Városok sétánya rendezvényen Budapest V. kerületében, az Alkotmány utcában az államalapítás ünnepén, 2021. augusztus 20-án.
Soós Lajos / MTI - Nagy Feró énekes, zeneszerző, dalszövegíró, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere (b) átveszi a Kossuth-díjat Áder János köztársasági elnöktől az Országház kupolacsarnokában 2021. augusztus 20-án. Az államfő mellett Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke (j). A koronavírus-járvány miatt az állami kitüntetéseket idén március 15., az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója helyett az államalapítás ünnepéhez kapcsolódóan adták át.
Czeglédi Zsolt / MTI - Az államalapító Szent István király ünnepén tartott szentmise résztvevői a Szent István-bazilika előtt 2021. augusztus 20-án.
Czeglédi Zsolt / MTI - Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (k) az államalapító Szent István király ünnepén tartott szentmisén a Szent István-bazilika előtt 2021. augusztus 20-án.
Balogh Zoltán / MTI - Az augusztus 20-i tűzijáték pirotechnikai eszközeit telepítik a Nuvu Kft. munkatársai az Erzsébet hídon 2021. augusztus 19-én.
Balogh Zoltán /MTI - Tűzijáték a Duna felett Budapesten az államalapítás ünnepén, Szent István napján 2021. augusztus 20-án.
Balogh Zoltán / MTI - Tűzijáték a Gellért-hegyi Szabadság-szobor felett Budapesten az államalapítás ünnepén, Szent István napján 2021. augusztus 20-án.
Máthé Zoltán/MTI - Fényjáték az Országház homlokzatán az államalapítás ünnepén, Szent István napján 2021. augusztus 20-án.
Balogh Zoltán / MTI - Tűzijáték a Duna felett Budapesten az államalapítás ünnepén, Szent István napján 2021. augusztus 20-án.
Máthé Zoltán / MTI - Keresztet mintázó fényjáték a Duna felett, az Országház előtt Budapesten az államalapítás ünnepén, Szent István napján 2021. augusztus 20-án.