SZFE: Gulyás Gergely örül, hogy ilyen sokan tüntetnek a kormányért

A Miniszterelnökséget vezető miniszter így látja a történéseket.
Kapcsolódó cikkek

Nem hiszi, hogy az ország ötven legfontosabb ügyében benne van a Színház- és Filmművészeti Egyetem, de jó érzéssel nézik a történéseket, erről beszélt Gulyás Gergely az Őszintén pódiumbeszélgetés sorozat vendégeként a Polgári Mulatóban pénteken este.

Az atv.hu cikke szerint a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, sohasem gondolták volna, hogy egy elég belterjes balliberális klikk, az államot és a polgári kereszténydemokrata kormányt szeretné maga fölött felügyelőnek.

És ha jól értem, akkor azért zajlanak tüntetések, hogy a korábbi rend álljon helyre és hogy ne egy független – mindenféle állami és kormányzati befolyástól mentes – alapítvány irányítsa az egyetemet, hanem a kereszténydemokrata kormány. Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk

– fogalmazott Gulyás.

Papíron ilyen tüntetéssel lehet kormányt váltani
Papíron. De attól még, hogy az érintetteknek az SZFE ügye esetleg nyerhető, nem biztos, hogy több is van benne. A mostani tüntetés viszont teljesen más volt, mint a korábbiak, és érdekes jövőt vetít előre.

Azzal kapcsolatban, hogy a tiltakozó hallgatók és az SZFE mellett demonstrálók nem ismerik el legitimnek a kuratóriumot, Gulyás szerint azt érdemes megnézni, hogy a kuratóriumban helyet kapott személyiségek mennyire köthetők a művészethez.

Mint mondta,

szándékosan és helyesen törekedtek arra, hogy olyan személyek is legyenek bennük, akik az élet más területén sikeresek.

Megismételte, hogy a kurátorok mind a művészeti filmvilágból, színházi világból érkeztek, és a tehetségükhöz, hozzáértésükhöz nem férhet semmilyen kétség.

A kormány részéről elmondása szerint a politikai munka véget ért azzal, hogy azt mondják: a felsőoktatás valóban ne az állami kebelen belül folyjon.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet, a korábbi főiskolát kívülről nézve egy korábban még a balliberálisok által is sokat bírált, viszonylag belterjes társaság uralta

– tette hozzá.

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán