Megjelent a közlönyben a szeptember 1-jétől hatályos utazási korlátozás

Külföldiek csak indokolt esetben jöhetnek Magyarországra, de a szeptember 24-i Európai Szuperkupa-döntő miatt külön rendeletet ad majd ki a kormány.

A Magyar Közlöny vasárnap délután közzétette a kormány újabb járványügyi rendeleteit.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy szeptember 1-jével új határátlépési szabályokat vezet be a kormány a koronavírus terjedése miatt. A miniszter indoklása szerint azért van szükség az intézkedésre, mert Európában elkezdődött a járvány második hulláma, és Magyarországon is jelentősen megugrott a betegek száma. A kormányzat szerint a hazai megbetegedések többsége külföldi eredetű, és mivel a vírus terjedése a munkahelyeket és az iskolakezdést veszélyezteti, a határokon visszatérnek a korábbi, tavasszal érvényes szabályokhoz.

Már a bejelentéskor kiderült, hogy szeptembertől külföldi állampolgár nem léphet be Magyarországra, csak különösen indokolt esetekben, és a magyar állampolgárok hazatérésére is szigorú szabályok lépnek érvénybe.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést, és kimondja, hogy a magyar állampolgárok a Magyarországra történő belépésük során egészségügyi vizsgálaton eshetnek át, amit tűrni kötelesek. Ha pedig fennáll a fertőzés gyanúja, jön a hatósági házi karantén. De tizennégy napos karantén vár azokra is, akik nem fertőzésgyanúsak. Ebben az esetben azonban lehet engedélyt kérni tesztelésre.

Az öt napon belül, legalább 48 óra különbséggel, két alkalommal az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat, azaz negatív PCR-teszt után felmentést ad a karantén hátralévő napjai alól a járványügyi hatóság.

A magyarokkal azonos megítélés alá esnek azok, akik Magyarországon állandó tartózkodásra jogosultak, és családtagjaik, valamint a magyarországi sportklubok idegenlégiósai is.

A külföldiek az alapszabály szerint nem léphetnek be az országba. A rendőrség engedélyezheti a beutazást azoknak, akik

Nem véletlen ez, hiszen szeptember 24-én az a Puskás Aréna lesz a színhelye az Európai Szuperkupa-döntőnek, amelyen az idén a Bajnokok Ligája győzteseként a Bayern München és az Európa Liga elsőjeként a Sevilla találkozik egymással. A meccsre nagyjából 20 ezer szurkoló mehet be a tervek szerint, és hatezer külföldit várnak. A kormány az eseménnyel kapcsolatban várhatóan még egy külön rendeletet tesz majd közzé.

Azok a külföldiek, akik megkapják az engedélyt a belépésre, a magyarokhoz hasonlóan 14 napra vagy mindaddig karanténba kerülnek, amíg két nap elteltével két negatív vírustesztet tudnak felmutatni.

A rendelet hatálya alól mentesülnek azok, akik a Magyarországra való belépés során megfelelően igazolják, hogy a megelőző hat hónapon belül átestek a koronavírus-fertőzésen.

A kormányrendelet lehetővé teszi az ingázást is oly módon, hogy a meghatározott szomszédos államok polgárai és az ott élő magyarok Magyarország területére legfeljebb 24 órára korlátozás nélkül beléphetnek, de csak a határtól számított 30 kilométeres távolságon belül mozoghatnak.

Nincs akadálya az országon való áthaladásnak sem, ha az átutazó a tranzit során a belépéskor aláveti magát egészségügyi vizsgálatnak, amely a fertőzés gyanúját nem állapítja meg.

A rendelet szeptember 1-jén lép hatályba.