Belföld

PDSZ: Hajmeresztő az iskoláknak küldött járványügyi protokoll

A szakszervezet megütközéssel fogadta az Emmi ajánlásait. Nyílt levelet írt Kásler Miklósnak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Ne dolgozz ingyen honlapon reagált arra, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) elküldte az iskoláknak a szeptembertől érvényes járványügyi protokollt.

A PDSZ Országos Választmánya szerint abból a tárca alá tartozó szakmák jó része kimaradt, az előírások pedig azt igazolják, hogy a kormányzat vagy nem ismeri az általa működtetett rendszert, vagy nem hajlandó forrásokat biztosítani a legalább elfogadható szintű védekezéshez.

Ezért nyílt levelet írtak Kásler Miklós miniszternek, akinek jelezték, elfogadhatatlannak tartják a járványügyi intézkedési tervet, amit Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár írt alá.

A PDSZ felszólítja a minisztériumot, hogy haladéktalanul teremtse meg a digitális tanrendhez szükséges feltételeket.  Az állami fenntartók nem tudják biztosítani a köznevelési intézményekbe belépők egészségét, az ottani munkavégzést. 

A terv figyelembe sem veszi az oktatásban dolgozók, a szélesebb társadalom egészséghez, biztonságos munkafeltételekhez való jogát. Olyan előírásokat fogalmaz meg, amelyekhez a feltételeket nem biztosítja (pl. homloklázmérő), miközben sok intézményben a gyerekek kézfertőtlenítése sem biztosított, noha az első hullám enyhülése óta lett volna idő megteremteni a tárgyi feltételeket.

Elfogadhatatlan, hogy a maszkviselést csak ott ajánlják, ahol nem tartható be a 1,5 méteres távolság, ami ellentmond az eddigi járványügyi kommunikációnak és az európai gyakorlatnak is.

Önök nincsenek tisztában a mai magyar valósággal: egy harminc fős osztályban egyszerűen NEM lehet 1,5 méteres távolságot tartani. Az igazság az, hogy országszerte alig vannak olyan tantermek, ahol ezeket a szabályokat be lehetne tartani.
Hasonló a helyzet az óvodákban is: nem egy óvodában az ágyakat egymástól kb. 5 cm távolságra tudják csak elhelyezni. A csoportbontás pedig lehetetlen, lévén gyerek nem maradhat ellátatlanul.

Elfogadhatatlannak tartják a kettős mércét, azt hogy a biztonsági előírásoknál lényeges különbség van a köz- és a felsőoktatásban.  Miért csupán a szakképzés esetén gondoltak arra, hogy a tanóra

amennyiben a 1,5 méteres védőtávolság nem tartható […] szükség esetén […] online módon, önálló otthoni felkészüléssel szervezhető meg. Nem csak a szakképzésben releváns továbbá annak taglalása, hogy milyen megoldások támogatottak a szóbeli és írásbeli számonkérésre vagy a papírkezelésre. Egyáltalán: a 18 év alattiakat és a velük foglalkozó felnőtteket miért kell kevésbé védeni a fertőzéstől?

Az Emmi-anyag nem foglalkozik a leszakadó régiók, az alacsony osztályhelyzetű gyermekek oktatásának megszervezésével. Erről egyetlen mondat sincs az irányelvekben. Azzal sem számolt a tárca, hogy

nagyon kevés az olyan iskola, ahol a szaktantermeken kívül az osztályoknak külön termük is van. A vándorlás csökkentése a sok csoportbontás, tagozatos óra miatt lehetetlen. Sérül az oktatás minősége, ha kiesnek a szaktantermek, mert oda is osztályokat raknak be. Sérül továbbá az esélyegyenlőség, hiszen lesznek olyan osztályok, akiknek jobban felszerelt, pl. projektoros terem jut.

A kormány fő célja: a gyerek ne maradjon otthon

A szakszervezet elfogadhatatlannak nevezi, hogy míg koncerteket és hasonló rendezvényeket nem lehet szervezni, addig tömegeket engednek az iskolákba, miközben az orvosi rendelőkbe egyesével engedik csak be az embereket.

Megdöbbentőnek tartják az optimizmust, amivel a tárca a helyzet humánerőforrás-igényét kezelik, miközben kevés a nevelést-oktatást segítő ember, a pedagógiai asszisztens, a takarító.

Elfogadhatatlannak nevezik, hogy

az anyag nem számol a veszélyeztetett korosztállyal, akik a pedagógustársadalom nagy részét teszik ki. Ezt a tervet a jelenlegi formájában nem tudjuk másként értelmezni, mint sok nyugdíj előtt álló pedagógus veszélyeztetéseként.

A PDSZ szerint ez még munkaanyagnak is nehezen nevezhető, hiszen abban a pedagógiai szakszolgálatok meg sem említik, így  nem biztosított a biztonságos ellátás az alábbi területeken:

  • nevelési tanácsadás,
  • gyógypedagógiai tanácsadás,
  • korai fejlesztés, oktatás és gondozás,
  • fejlesztő nevelés,
  • szakértői bizottsági tevékenység,
  • logopédiai ellátás,
  • konduktív pedagógiai ellátás,
  • gyógytestnevelés,
  • kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozása
  • továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadás.

Elfogadhatatlanok a teszteléssel kapcsolatos ajánlások is. A tárca szerint ahhoz, hogy a gyermek iskolába mehessen, elég, ha a szülő egészségesnek látja.

Tesztelés nélkül a tünetmentes, de hordozó gyermekek veszélyt jelentenek az iskolai közösségekre, de akár saját családjaikra is. Az oktatási intézmények továbbra is az egyik legfontosabb szuperterjesztők a társadalomban – attól, hogy erről nem veszünk tudomást, ez tény marad.

A kormányzat alapvető kötelezettsége lenne egy jól átgondolt tesztelési program átfogó alkalmazása, a PDSZ várja, hogy ennek feltételeit megteremtsék.

A tervet jelenlegi formájában úgy tudja értelmezni, hogy a kormány célja az, hogy kiskorú gyerekek ne maradjanak otthon. Nem akarja támogatni sem a munkáltatókat a kieső munkaerő és a bevételek miatt, sem a munkavállalókat,  hogy gyermekeik biztonságban legyenek a járvány idején. Az óvodai nevelés és az iskolai oktatás biztonságos feltételeit nem képes megteremteni, ezért tereli olyan terekbe, körülmények közé a gyerekeket és a közoktatásban dolgozókat, amelyekben az alapvető biztonsági előírásokat sem képesek biztosítani.

Kiemelt képünk illusztráció: Mohos Márton/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik