Infektológus: a kontaktuskutatás és a tesztelés a járványvédelem nagyon gyenge pontja volt

Pusztai Erzsébet szerint az egészségügyi dolgozók védelmére is későn kezdtek el figyelni.
Kapcsolódó cikkek

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában szólaltatták meg Pusztai Erzsébet infektológust. Kásler Miklós bejelentette, hogy június 15-től minden olyan diagnosztikai és terápiás tevékenységet el lehet végezni minden magyar egészségügyi intézményben, amire a betegeknek szüksége van. A miniszter szerint az elhalasztott beavatkozások miatti lemaradását nagyjából két hónap alatt tudja behozni a magyar egészségügy.

A volt egészségügyi államtitkár azt mondta: fél tőle, hogy túlzás az a megállapítás, hogy két hónap alatt be tudja hozni a magyar egészségügy a lemaradását.

Amiket eddig hallani lehetett, hogy mennyi műtétet halasztottak el, és mennyit nőttek a várólisták, nehéz elképzelni, hogy két hónap alatt be lehet hozni

– mondta Pusztai Erzsébet.

Az infektológus arról is szólt, hogy a SOTE által készített lakossági felmérés kis fertőzési arányt mutatott. Zavarja az, hogy nem lehet tudni, hogy az újonnan regisztrált fertőzötteket hol találják.

A lakosság soraiból kerülnek ki a fertőzöttek, vagy egészségügyi intézményekből, idősotthonokban, esetleg börtönökből? Ez rendkívül lényeges dolog abból a szempontból, hogy a vírus milyen gyakorisággal fordulhat elő a lakosságban

– fogalmazott.

A szakember elmondta: nagy, drámai járványterjedésre nagyon kis esély van, inkább az a valószínű, hogy fel-fel bukkan itt-ott a járvány, kisebb gócpontok kialakulása lehetséges.

Szerinte a járványvédelem nagyon gyenge pontja volt a kontaktkutatás, valamint a tesztelés. Véleménye szerint az egészségügyi dolgozók védelmére is későn kezdtek el figyelni, és ekörül „nagyon nagy” problémák voltak.

Hozzátette: a kijárási korlátozásokat jó időben lépték meg, ezért sikerült visszaszorítani a vírust.

Talán abban is szerencsénk volt, hogy nem volt akkora tömegrendezvény a vírus indulásánál. Az emberek megijedtek és óvatossá válták

– mondta a műsorban Pusztai Erzsébet.

Koronavírus - Még több hír a témában

Kiemelt kép: atv.hu/Egyenes Beszéd