RTL: Évekig átmeneti szálláson élt az MSZP videójában szereplő nő

A Híradóban mondta ezt Samaritanius Mentőszolgálat szóvivője.

Egyre nagyobb botrány alakul abból, hogy az MSZP egy olyan videót tett közzé, amelyben egy mentősként bemutatott asszony fogalmazott meg súlyos állításokat a koronavírus-járvány miatt a kórházból hazaküldött és meghalt betegekről. Németh Athinával a szocialisták országgyűlési képviselője, Korózs Lajos készített interjút. Ebben a nő azt állította, hogy tíz hazaküldött beteg ápolását vállalta el, közülük kilencen kínok közt hunytak el otthonukban. Rajta kívül egy elhunyt beteg hozzátartozója szerepelt az utóbb törölt videóban.

Csakhogy az Országos Mentőszolgálat hétfőn azt közölte, hogy Németh Athina nem szerepel sem az Országos Mentőszolgálat, sem az egészségügyi szakdolgozók nyilvántartásában. Sőt a Szamaritánus Mentőszolgálat is tagadta, hogy náluk dolgozna a riportban szereplő nő. Mi is megkerestük Németh Athinát, aki kérdésünkre nem árulta el, hogy hol dolgozik, mondván, nem kapott engedélyt arra, hogy ezt közölje.

Nem árulja el, hol dolgozik az MSZP videójában mentősként szereplő nő, a párt nem „nyomozgatott” utána
Utolértük Németh Athinát, Korózs Lajos pedig nem tartotta ígéretét.

Korózs Lajost is megkerestük az ügyben (az MSZP képviselőjét még a párt videójának törlése előtt értük utol, utána már nem vette fel a telefont). A politikus kérdésünkre elmondta, nem ellenőrizte Németh Athina hátterét. Mint mondta, arcát és nevét vállalta az asszony, ezért nem „nyomozgatott” utána. Ő egyébként úgy tudta, hogy eseti megbízással dolgozik mentősként Németh, a hospice ellátást pedig szerinte egyéni vállalkozóként végezheti.

Az RTL Klub Híradója kedden megszólaltatta Dávid Ferenc, a Samaritanus Mentőszolgálat szóvivőjét. Ő azt mondta:

Mentőállomásunkon működik egy átmeneti szálló, amelynek pár évig lakója volt Athina.

Hozzátette azonban:

soha nem volt alkalmazásban mentőszolgálatunknál, soha feladatokkal nem bíztuk meg.

A riportban az is elhangzik, hogy Németh Athina állítólag 2002-ben megváltoztatta a nevét, a diplomáját pedig Németországban szerezte. Korózs Lajos nem nyilatkozott a csatornának.

 

Az Index kedden arra kérte Németh Athinát, hogy hozza őket össze azzal a tíz családdal, akikről említést tesz, de a nő ezt nem tette meg, csak egy esetben, és egy hozzátartozót összekötött a Magyar Helsinki Bizottsággal is, ezt a szervezet megerősítette. Ugyanazt a nőt, aki a videóban vállalta az interjút.

A kormány rémhírterjesztés miatt tesz feljelentést az ügyben:

MSZP-videó: rémhírterjesztésért tesz feljelentést az Emmi
A minisztérium szerint a videó alkalmas a járvánnyal szembeni védekezés hatékonyságának lerontására.