Ákos bagóért bérelt I. kerületi étterme Mészáros Lőrincnél landolt

Az Andante Borpatikából tavaly szállt ki az énekes, nem sokkal később a felcsúti milliárdos vette át az üzletet.

Immár Mészáros Lőrinc felcsúti milliárdos érdekeltségébe tartozik az I. kerületi Andante Borpatika nevű étterem, amit éveken át Kovács Ákos énekes, valamint Tiffán Zsolt borász, a Fidesz volt parlamenti képviselője üzemeltettek – tudta meg a 24.hu.

Mint azt cikkünkkel egy időben az mfor.hu is megírta, a Lánchíd lábánál, a Bem rakparton található vendéglőt üzemeltető társaságból tavaly év végén szálltak ki Ákosék. Akkor egy rövid időre egy ügyvéd lett a tulajdonos, majd idén március közepén a Talentis Group Zrt. vásárolta meg a céget, vagyis Orbán Viktor miniszterelnök jó barátja. A társaság ugyanis fele-fele arányban Mészáros Lőrinc és felesége tulajdona.

A budai Andante Borpatika nevű étterem egy 277 négyzetméteres helyiségben működik 2005 óta. Az ingatlant az I. kerületi önkormányzattól bérli az üzemeltető társaság, amit 2015-ben Nagy Gábor Tamás, akkori fideszes polgármester javaslata alapján további 5+5 évre hosszabbítottak meg (Az előterjesztés a 115. oldalon található).

Az étteremről a 444.hu írta meg 2016-ban, hogy annak kibérlése négyzetméterenként kevesebbe kerül a társaságnak, mint amennyiért egy nagyfröccsöt kínálnak. Akkor ugyanis kevesebb mint nettó 410 forintos négyzetméteráron bérelték az ingatlant, összesen 113 153 forint plusz áfa összegű bérleti díjat fizettek havonta a Budavári Önkormányzatnak. Ez az összeg annyiban módosult, hogy minden évben a jegybanki alapkamat mértékével emelik meg a bérleti díjat.

Ez alapján a négyzetméterenkénti bérleti díj most sem haladja meg a nettó 450 forintot.  

A Budavári Önkormányzat egyébként korábban elsősorban azzal indokolta az Andante szerény bérleti díját, hogy a helyiség ingatlanpiaci pozíciója a vendéglátás szempontjából nagyon gyenge. Az étterem előtti járda és útszakasz évekig felvonulási és építési terület volt, nehéz volt megközelíteni, és csak az erős programkínálattal lehetett biztosítani a pozícióját.

Ákosnak és Tiffán Zsoltnak egyébként nem sikerült nyereségesen üzemeltetni az éttermet, az elmúlt évek többségében veszteséges volt a társaság, néhányszor értek el minimális profitot. Ákos másik cége ugyanakkor jól prosperál, utolsó beszámolója szerint 560 milliós bevétel mellett 240 milliós profitot termelt az előadó-művészettel foglalkozó Fehér Sólyom Bt. nevű vállalkozás.

Ákos egy év alatt megtízszerezte cége árbevételét
Lett is egy szerény 240 milliós eredmény 2018-ban.

Kiemelt kép: Marjai János /24.hu