Mészáros Lőrinc lányával is megfizettetné a Tiborcz-adót Karácsony Gergely

A MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje személyesen vitt csekket a budaligeti villához, amelyről lapunk írt először.

Miután kedden beszámoltunk róla, hogy Mészáros Lőrinc milliárdos felcsúti vállalkozó kisebbik lánya és annak férje érdekeltségébe került egy impozáns budaligeti villa, Karácsony Gergely az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje személyesen kereste fel az ingatlant, hogy a „Tiborcz-adóról” szóló csekket átadja a tulajdonosoknak. Az Orbán Viktor miniszterelnök vejéről, Tiborcz Istvánról elnevezett adót Karácsony megválasztása esetén azokkal fizettetné meg, akik olyan ingatlan birtokosai, amelyek értéke meghaladja a félmilliárd forintot.

Szemrevaló budai villára tett szert Mészáros Lőrinc lánya és veje
A felcsúti milliárdos érdekeltségébe tartozó MKB Bank 190 millió forintos jelzálogjoggal terhelte meg a budaligeti ingatlant.

Az ellenzéki politikus a főpolgármesteri előválasztás első szavazási napján a szocialista Kunhalmi Ágnes társaságában látogatott el a 2400 négyzetméteres telken elterülő ingatlanhoz, ami január végén került a Properitus Vagyonkezelő Kft. birtokába, ennek a cégnek a tulajdonosa Homlok Zsolt és Homlok-Mészáros Ágnes.

Karácsony a villa előtt tartott sajtótájékoztatóján közölte:

Itt állunk egy olyan ház előtt, amely nyilvánvalóan nem tisztességes úton szerzett vagyonból épül, hiszen Mészáros Lőrinc lánya és veje azok a tulajdonosok, akik itt lakni fognak. Ez az építkezés is jól mutatja, hogy mit ért a Fidesz azon, hogy családok éve. A családok éve arra néhány családra vonatkozik, amelyek a kormányzati beruházások nyomán irgalmatlan módon meggazdagodott, a többiek pedig egyre nehezebb körülmények között élnek.

Mint mondta, azért is keresték fel Mészárosék villáját, hogy az egyik legfontosabb főpolgármesteri programpontjáról, a Tiborcz-adóról beszéljen, aminek a begyűjtéséből a lakhatási válságot tervezi megoldani.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu

Ugyanis – mondta – miközben van sok tisztességes módon meggazdagodott milliárdos Budapesten, akik nem közpénzekből építették fel vagyonukat, összességében mégis azt látják a budapestiek, hogy olyan emberek gazdagodnak, akik a politikai kapcsolataiknak és a kormányzati megbízásnak köszönhetik a vagyonukat.

A Tiborcz-adót persze mindenkinek be kell fizetni. A tisztességes milliárdosoknak ez nem lesz probléma, hiszen pontosan tudják, hogy sokkal tartoznak ennek a városnak. Azokon, akik viszont csalárd módon jutottak vagyonhoz, azokon egyszerűen bevasaljuk ezt az adót

– szögezte le Karácsony.

Az ellenzéki politikus azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy a tervezett adónemből pontosan mekkora összegre számít, ám becslései szerint több milliárd forintról van szó. Kérdésünkre elmondta, hogy egy létező adófajtát szednének be, de csak a felső egy százaléktól. Az adót évente kellene befizetni a félmilliárd forintnál értékesebb ingatlanok után.

Ennek mértéke 1865 forint lenne négyzetméterenként. Vagyis Mészáros Lőrinc lányáék esetében évente majdnem félmillió forint.

Az esemény végén a Tiborcz-adóról szóló csekket Karácsony Gergelyék kitették az ingatlan kerítésére, ám azt néhány perccel később eltávolították az ingatlannál dolgozó munkások.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs /24.hu