Orosz fegyverdílereket buktattak le amerikai hatóságok itt, de Orbánék Moszkvának adták őket

Pedig még az amerikai igazságügyi miniszter is próbálta elérni a magyar kormánynál, hogy az ő kiadatási kérelmüket teljesítsék.

Két orosz fegyverkereskedő már nyeregben érezte magát: a Magyar Honvédség leselejtezett fegyvereivel házaltak, és támadt is vevőjük, a mexikói drogkartell keresett olyan eszközöket, amelyekkel amerikai helikoptereket is le tudnak lőni. Amikor a két orosz abban a hitben volt, hogy nemcsak fegyvereket adnak el a drogkartellnek, hanem mexikói kábítószert is tudnak majd Európában terjeszteni, az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA) irányításával csapdát állítottak nekik (a mexikói kartell embereinek is ők adták ki magukat), a nemzetközi műveletet az amerikaiak irányították, és a magyar Terrorelhárítási Központ emberei lerohanták az oroszokat, elfogták őket két évvel ezelőtt – írja a Direkt36

Aztán az Egyesült Államok kérte kiadatásukat a magyar hatóságoktól, azonban Magyarország másfél évvel az elfogásuk után a NATO-tag USA helyett inkább Moszkvának engedte át az orosz fegyverdílereket, hiába próbálta elérni még az amerikai igazságügy miniszter is, hogy nekik adják ki őket.

Az Egyesült Államokban súlyos börtönbüntetés várt volna rájuk. A magyar Igazságügyi Minisztérium annyit közölt, hogy a kiadatásnál az oroszok állampolgárságát vették figyelembe.

Az igazságügyi minisztérium közleménye

A cikk megjelenése után az igazságügyi minisztérium közleményt adott ki az MTI-n keresztül, amelyben azt írják, hogy „mai napon a sajtóban megjelent hírekkel kapcsolatban az Igazságügyi Minisztérium az alábbi tájékoztatást adja. Vlagyimir Ljubisin és ifj. Vlagyimir Ljubisin kiadatása a szokásos eljárás keretében zajlott. Mind az Amerikai Egyesült Államok, mind az Oroszországi Föderáció igényt tartott a személyek kiadatására. Az említett személyeket az igazságügyi miniszter döntése alapján Magyarország az állampolgárság szerinti országnak – ez esetben Oroszországnak – adta ki. A kiadatásról az igazságügyi miniszter a bírósági döntések alapján, a vonatkozó jogszabályoknak és nemzetközi szerződéseknek megfelelően hozta meg a döntést. Emellett Magyarország Kormánya az Egyesült Államok nagykövetségével és hatóságaival konzultált és tájékoztatást nyújtott a döntésről.”

Kiemelt kép: MTI / Kovács Tamás