Belföld

Közmunkára ítélné a hajléktalanokat a kormány

A szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló törvény módosításáról nyújtott be törvényjavaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Országgyűlésnek.

Eszerint a jövőben közérdekű munka lenne kiszabható azokra a hajléktalanokra, akik életvitelszerűen közterületen tartózkodnak és a felszólítás ellenére az életvitelszerű tartózkodásának helyszínét nem hagyják el.

A törvényjavaslat értelmében ha az elkövető a közérdekű munka elvégzését nem vállalja, elzárás szabható ki, ugyanakkor a szabálysértés miatt pénzbírság nem szabható ki, elkövetésén tetten ért személlyel szemben helyszíni bírság kiszabásának nincs helye.

„Az emberek jobban élnek itt az utcán, mint otthon normális keresettel”
A hetedik alkotmánymódosítás megtiltja a közterületek életvitelszerű használatát a hajléktalanoknak. Az Országházban fideszes képviselőket kérdeztünk, Bécsben magyar hajléktalanokkal beszélgettünk.

A helyszín elhagyásának minősül az is, ha az életvitelszerűen közterületen tartózkodó személy a jelenlévő hatóság vagy más szerv felajánlott segítségét elfogadva együttműködik a hajléktalan személyek részére fenntartott ellátások igénybevétele érdekében.

Életvitelszerű tartózkodásnak tekinthető minden olyan magatartás, amely alapján megállapítható, hogy

a közterületen való életvitelszerű tartózkodás a lakó- és tartózkodási hely, valamint egyéb szállásra való visszatérés szándéka nélkül, a közterületen való huzamos tartózkodás érdekében valósul meg, és a közterületen való tartózkodás körülményeiből, vagy a magatartásból arra lehet következtetni, hogy a jellemzően lakóhelyül szolgáló közterületen végzett tevékenységet – így különösen alvás, tisztálkodás, étkezés, öltözködés, állattartás – az elkövető a közterületen rövid időnként visszatérően és rendszeresen végzi.

A törvény a kihirdetését követő napon, 2018. október 15-én lép hatályba.

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik