Belföld

Befektetett az állam is az Elios külföldi holdudvarába

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

újságíró. 2018. 03. 16. 07:05

Az Európai Unió által vizsgált közvilágítási projektek újabb szereplője tűnik fel abban a céghálóban, amelyben megtalálható az Elios szlovák és szerb leányvállalata. A GREP Zrt. külföldi érdekeltségébe ráadásul befektetőként egy időre a magyar állam is beszállt.
Korábban a témában:

Ha valaki fellapozza a szerb kereskedelmi és iparkamara 2017 decemberében megjelentetett kiadványát arról, hogy miként lehet növelni az energiahatékonyságot a PPP-modell segítségével, ismerős cégnévre bukkanhat. A 61. oldalon ugyanis az Esco Elios doo képviseletében egy bizonyos Horváth Szilveszter (a cikkben Silvester Horvat) ügyvezető igazgató beszél arról, hogyan lehetne Szerbiában megreformálni a közvilágítást szlovák mintára.

fotó: Issuu.com

A szerb Elios az úgynevezett ESCO-módszert javasolta, amelynek során egy energetikai cég saját pénzből újítja fel például egy település közvilágítását, majd az önkormányzat megbízásából hosszabb távon üzemelteti is azt.

Tiborcz-ügy: a felcsúti közvilágítást megújító cég tulajdonos a szlovák Eliosban
Az OLAF-vizsgálat kezdete után találtak egymásra a korábban látszólag rivalizáló vállalkozások: az Elios-üzlettárs U Light Kft. is szerepel a csalás elleni hivatal jelentésében.

Horváthnak valóban van tapasztalata az ESCO-rendszerek kiépítésében, ugyanis 2017. januárjáig érdekelt volt abban az U-Light Kft.-ben, amelynek a lámpáival világítanak többek között Felcsúton, és amely társtulajdonos az Elios Slovakia s.r.o cégben.

Ahogy arról két korábbi cikkünkben beszámoltunk, az egykor Tiborcz István érdekeltségében álló Elios-csoport nemcsak a magyar közvilágítási piacra robbant be és tarolt, hanem Szlovákia illetve Szerbia felé is terjeszkedett.

Most azt mutatjuk be, hogyan kapcsolódott be az Elios-U-Light-Horváth Szilveszter alkotta nemzetközi céghálóba az  GREP Zrt. Utóbbi cég az Európai Unió csalás elleni hivatala (OLAF) által vizsgált Elios-projektekben is feltűnt, szlovák leányvállalatába pedig magyar állami pénz került, a magyar vállalatok külföldi befektetéseit segítendő.

Partner és versenytárs egyszerre

A teljes nevén GREP Green Public Lighting Zrt. egyike azoknak a cégeknek, amelyek az OLAF-jelentésben taglalt közvilágítási közbeszerzésekben előbb az Elios üzleti partnereként, majd versenytársaként jelent meg. A csalás elleni hivatal vizsgálói különös árazásra figyeltek fel, ami nem utal öldöklő versenyre az Elios-GREP kettős között.

Pakson még közösen nyertek az Eliosszal, az önkormányzat 2013. június 11-én 105 millió forint értékű szerződést kötött a PAKS 2013 Konzorciummal a helyi közvilágítás megújítására. A konzorcium vezetője az ES Holding Zrt. (azaz az Elios) volt, a másik tag pedig a GREP Zrt., alvállakozóként a Simó Villamossági Kft. tűnt fel, a lámpákat pedig a Tungsram-Schréder szállította.

Amint a jelentésből kiderül, az Elios és a GREP is kért és kapott három-három árajánlatot a Tungsram-Schrédertől ugyanolyan lámpákra. Furcsa módon

hiába voltak ugyanannak a konzorciumnak a tagjai, az Eliosnak adott legolcsóbb és a GREP-nek adott legolcsóbb ajánlat között is volt 9 millió forintnyi különbség. Előbbinek 59 millióért, utóbbinak 68 millió forintért szállították volna le a lámpákat.

A többi vizsgált projektben már versenytársakként szerepelt az Elios és a GREP, de a minta megismétlődött: Siófokon a GREP 40 millió forinttal, Mezőhegyesen 37 millió forinttal, Hévízen pedig 10 millió forinttal kapott drágább ajánlatot a Tungsram-Schrédertől, mint az Elios.

Magyar pénzek Szlovákiába

A GREP három hónappal azelőtt, hogy aláírták volna a paksi szerződést, belépett a szlovák piacra és 2013. márciusban létrejött a GREP Slovakia sro. A szlovák cégadatbázis szerint az alapítók, így a GREP Zrt.-n kívül, Makra Attila, valamint a szerb Elios-leány képviselőjeként már említett Horváth Szilveszter egy már létező céget vett át.

Horváth, aki összekötő kapocs az Elios-birodalom, az U Light és a GREP között, egészen 2015. február 23-ig benne volt a GREP Slovakiában.

Ez részben egybeesik azzal az időszakkal, amikor az U Lightban is érdekelt volt. 2013. augusztusban néhány hónapra a cég tagja lett Hetzl Péter is, aki cikkünk írásakor is az U Light egyik tulajdonosa.

A GREP Slovakiában több alkalommal is jelentős tőkeemelés történt: 2014. júniusban 6600 euróról 206 ezer euróra, majd a következő hónapban 209 ezer euróra. 2014. július végén pedig magyar közpénzt is fektettek a szlovák cégbe.

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. stratégiai csoportjába tartozó Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. 5 éves időtartamra kisebbségi részesedést szerzett a GREP Slovakiában, amivel a cég alaptőkéje 403 ezer euróra emelkedett.

A Corvinus végül idő előtt, 2016 áprilisában kiszállt, de az alaptőke összege változatlan maradt. A gyors kiszállás okáról megkérdeztük a Corvinus Zrt.-t, amint választ kapunk, beszámolunk róla.

Jelenleg a GREP Slovakia a magyar GREP 99 százalékos, valamint a SPOT Tanácsadó és Szolgáltató Kft. 1 százalékos tulajdonában áll, az ügyvezető pedig Makra József László, aki, amint arról az Átlátszó is beszámolt, a GREP Kft.-ben többségi tulajdonos és Makra Attila idősebb rokona. Makra József László régi motoros az energetikai piacon, korábban a már bedőlt E-Star energetikai cégben volt érdekelt, amely elsősorban fideszes önkormányzatokkal szerződött fűtés- és közvilágítási korszerűsítésre.

A cégháló az alábbi ábrán látható, a jobb alsó sarokban lévő gombra kattintva nagyobb méretben is böngészhető.

Az Elios-csoport holdudvarának nyújtott tőkeinjekció újabb adalék ahhoz, hogy az egykori Tiborcz-érdekeltség szárnyalását állami hátszél is segítette. Amint korábbi cikkeinkben részleteztük, 17 önkormányzat esetében durván egymilliárd forint állami támogatással biztosították a közvilágítási projekt önrészét, az pedig kulcsmomentum volt, hogy az önkormányzatok számára kiírt állami pályázatokban 50 ezerről 100 ezer órára írták át a lámpák élettartamát az utolsó pillanatban.

Ahogy azt egy korábban megfogalmaztuk, az Elios nemzetközi piacra lépése nem egyszerűen arról szól, hogy egy sikeres magyar cég a szomszédos országokban is képes közbeszerzéseket nyerni.

A miniszterelnök vejének egykori érdekeltsége ugyanis annak az iskolapéldája, miként lehet politikai döntésekkel, maffiaszerű hálózat szervezésével felépíteni a semmiből egy céget, amely egy adott területen a piac uralkodójává válik úgy, hogy közben EU-s pénzeket alakít át magánvagyonná.

Az, hogy bűnszervezetről lehet szó, még az Európai Uniónak is szemet szúrt, nem véletlen, hogy az OLAF-jelentésben is használták ezt a kifejezést.

Kiemelt képünk a 24.hu montázsa, Tiborcz István látható rajta

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.