Közélet

Tiborcz-ügy: az Elios adta a legdrágább ajánlatot, mégis simán nyert

Egyharmaddal olcsóbban tudta volna megoldani Jászberény közvilágításának felújítását az SAG Hungária Kft., mint az Elios. Az önkormányzat mégis Tiborcz István egykori cégének adta a feladatot. Mintha csak eleve neki szánták volna. A vesztes nem nagyon hadakozott, később alvállalkozóként tűnt fel az Elios mellett. A Tungsram-Schréder pedig 60 millió forinttal drágábban szállította volna ugyanazokat a lámpákat a konkurenciának, mint az Eliosnak.

Az Elios Innovatív Zrt. közvilágítási tarolásához nemcsak személyi összefonódásokra és egy egész cégháló kiépítésére volt szükség, hanem az önkormányzatok és az állami szereplők segítségére is. Az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF által megpendített felállás, a bűnszervezet – az erre utaló jeleket cikksorozatunk előző darabjaiban mutattunk be – nélkülük nem lehetett volna működőképes. Ez derült ki a jászberényi közbeszerzés kapcsán is, amelynek részletei ugyancsak szerepelnek a 24.hu által megszerzett OLAF-jelentésben.

Nem ment teljesen zökkenőmentesen az Elios jászberényi győzelme. Első körben egyedül indult, de a pályázati kiírás még a Lázár János vezette kancelláriánál is kiverte a biztosítékot. Versenykorlátozó, indokolatlanul szűkíti a versenyt – ezzel dobta vissza a közbeszerzést a Miniszterelnökség, amint azt a Direkt36 megírta 2015-ben.

A 300 millió forintnál nagyobb értékű projekteket ugyanis a Miniszterelnökségen is jóvá kellett hagyni, így akadhatott fenn az önkormányzat által kiírt pályázat a közbeszerzések, végső soron az uniós pénzek felhasználásának  szabályosságát ellenőrző apparátuson.

Az oknyomozó portál által megszerzett minőségellenőrzési jelentés szerint a 410 millió forint uniós támogatásra érdemesített önkormányzat közbeszerzési tervezete nem felelt meg sem a közbeszerzés alapelveinek, sem az unió által elvárt hatékony pénzgazdálkodás elveinek. Kifogásolták, hogy a pályázat beadásához túlzottan nagy, 280 millió forintos referenciát várt el az önkormányzat, ezért kérték ennek csökkentését. A kiírást végül módosították – erről a VS.hu számolt be –, így végül három pályázat is érkezett az önkormányzathoz.

A nyertes azonban ilyen körülmények között is az Elios lett 306 millió forintos ajánlattal. A vállalási árnak nagy jelentősége végül nem lehetett, mivel a másik két ajánlattevőt különféle szabálytalanságokra hivatkozva kizárták.

Az Elios drágább volt, pedig a legolcsóbban kapta a lámpát

Mint az OLAF által vázolt csalási széria során annyi helyen, Jászberényben is a Tiborcz István üzlettársának, Hamar Endrének a tulajdonában álló Sistrade Kft. készítette el az energetikai tanulmányt az önkormányzat számára a pályázat előkészítése során. Az egyik dokumentumot maga Puskás András Sistrade-ügyvezető szignálta. A közbeszerzési tanácsadást az Anpast Europrojekt Kft. végezte. (A cég a jászberényi közvilágítási projektnél nagyobb ügylet kapcsán vált később ismertté: az Átlátszó írta meg 2016-ban, hogy az Anplast lett az egyik nyertese a Nemzeti Fejlesztési Programiroda 5 milliárd forintos, pályázati tanácsadásra kiírt tenderének.)

Tiborcz István és Hamar Endre
Fotó: Németh Dániel / Magyar Narancs

Jászberényben a javított közbeszerzést 2015. május 15-én írták ki (Tiborcz április legvégén eladta tulajdonrészét a cégben, és a G7 cikke szerint ezen óriásit kaszált), és június 1-jéig lehetett ajánlatot benyújtani. Ez nagyon rövid idő egy jól összerakott ajánlat benyújtásához.

Az önkormányzat a Miniszterelnökség kérésének eleget tett, mérsékelte az előírt referenciát, ha nem is vitte túlzásba a lefaragást. Az új kiírás szerint a pályázóknak egy 220 millió forintos közvilágítási projektet kellett felmutatniuk, amelynek során legalább kétezer LED-lámpát szereltek fel, valamint az indulást megelőző két évből 220 millió forint, közbeszerzésből származó bevételt évente.

Az OLAF-vizsgálók ugyanakkor nehezen felfogható kavarásra bukkantak a lámpák árazása körül. A hazai lámpanagyhatalom, a Tungsram-Schréder Zrt. három előzetes ajánlatot adott az Eliosnak 2789 darab lámpára, minden alkalommal 174 millió forint értékben. Ugyanettől a cégtől kért árajánlatot ugyanennyi lámpára az Elios versenytársa, a SAG Hungária Kft. is. Ők azonban csak egy ajánlatot kaptak a Tungsram-Schrédertől, 238 millió forintért. Vagyisa Tungsram-Schréder 64 millió forinttal drágábban lett volna hajlandó szállítani a lámpát a konkurenciának, mint az Eliosnak.

A SAG Hungária Kft. ezért olcsóbb beszerzési forrás után nézett: a Tungsram-Schréder helyett a TWEET Eclatec lámpákat választotta, és végül 215,5 millió forintos ajánlatot tett az önkormányzatnak. A harmadik pályázó, a Hungaro Lux Light Kft. Prolan lámpákkal 249 millió forintért vállalta volna el a munkát.

De nem ezek az olcsóbban ajánlkozó cégek futottak be, hanem az Elios nyert a már említett Tungsram-Schréder lámpákkal és a jóval drágább, 306 millió forintos vállalási árral. A másik két pályázót ugyanis kizárták.

Az OLAF-jelentés szerint a versenytársak pályázata iránt több kifogást emelt az önkormányzat és hiánypótlásra is kérte őket. Az SAG pályázatával például az volt a gond, hogy a TWEET lámpák többet fogyasztanak, mint a kiírásban referenciaként megadott Tungsram-Schréder lámpák. Az önkormányzat azt is kérte a cégtől, bizonyítsa be, hogy nem irreálisan alacsony áron akarja-e elvégezni a munkát, ugyanis az önkormányzat pályázatában megadott tervezett költségnél 31 százalékkal kevesebbet számoltak. Az irreálisan olcsó ajánlatot pedig csípőből kizárják.

A SAG határidőig nem igazolta a számításait, ahogy arra sem mutatott be bizonyítékot, hogy miért olyan alacsony, 15 százalékos a meghiúsulási kötbér. A cég azt azonban felrótta az önkormányzatnak, hogy az Elios szintén 15 százalékot számolt, tőlük mégsem kértek magyarázatot.

A Hungaro Lux Light Kft.-vel szemben emelt kifogások között szerepelt, hogy a pályázata mellé nem csatolta a lámpák technikai leírását, és azt sem tudta bizonyítani, hogy a PealLight lámpák műanyag burája ugyanúgy bírni fogja 25 évig, mint a Tungsram-Schréder üvegburás lámpái.

Mindezek alapján nem világos, hogy az Elios versenytársai Jászberényben eleve kamu pályázatokat adtak be, vagy komoly volt a szándékuk, csak menet közben bírták őket jobb belátásra. Annyi biztos, hogy a SAG nem adott be hiánypótlást, vagyis erősen nem hadakozott a megbízásért. Később pedig, úgy tűnik, megbékélt az Elios-szal is: egy másik, szintén az OLAF-vizsgálat körébe eső kiskunfélegyházi közbeszerzésen már az egykori Tiborcz-érdekeltség alvállalkozójaként bukkant fel.

Olcsó lakás és pápai áldás a polgármesternek

Ahogy a többi pályázat esetében, Jászberényben is a polgármester volt az önkormányzat részéről a projekt felelőse. A fideszes Szabó Tamás azóta is a település élén áll, Facebook-oldalának profilfotóján Áder János köztársasági elnökkel szerepel, és a minap hat képet töltött fel arról, hogy Pócs János, a térség országgyűlési képviselője elkezdte gyűjteni az aláírásokat az áprilisi választásra.

Áder János köztársasági elnök és Szabó Tamás polgármester sétálnak Jászberény belvárosában 2014. május 31-én
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Szabó Tamásról 2015-ben is lehetett hallani, amikor a Népszabadság megírta, hogy öt évre bérlője lett egy olyan, városi tulajdonban lévő lakásnak, amelyre saját maga írta ki a pályázatot. A 84 négyzetméteres lakásért havi 54 ezer forintot fizet.

A lakásra két pályázó volt, Szabón kívül egy öttagú család, ők az 50 négyzetméteres albérletükből akartak elköltözni, az egy főre eső havi átlagjövedelmük nem haladta meg a 70 ezer forintot.

A Népszabadság cikke szerint még a helyieknek is annyira kínos volt a helyzet, hogy az önkormányzat elé kerülő pályázati anyagban mindössze annyit írtak: „pályázó 2010. október 3. napja óta áll a Jászberény városi Önkormányzattal munkaviszonyban”, arra nem tértek ki, hogy maga a polgármester az. Szabó végül azért nyert, mert ő három havi bérleti díj előzetes megfizetését ajánlotta, az öttagú család csak két havit.

A pályázat eredménye még a polgármester párttársai között is felháborodást váltott ki, az egyik képviselő, Juhász Dániel levelet is írt:

Szerintem ez etikailag, morálisan, és politikailag is hibás és káros. (…) Én azt gondoltam tegnap délutánig, hogy a mi közösségünkben evidens: a város legjobb bérlakásába a piaci árnál kedvezőbb bérleti díj megfizetésével nem költözik be képviselő, városvezető, sőt semmilyen politikus sem.

A Magyar Nemzet 2017-es cikke szerint a másik család később sem kapott segítséget az önkormányzattól, ráadásul a szülők elváltak, így az édesanya egyedül neveli a három gyereket egészségügyis fizetéséből.

Szabó Tamás azóta is az önkormányzati lakásban lakik, tavaly májusban pedig azzal büszkélkedett, hogy Ferenc pápa őt és a jászberényi képviselő-testület tagjait pápai áldásban részesítette,

kérve számára a mennyei kegyelmek bőséges kiáradását, és a Boldogságos Szűz Mária folytonos anyai pártfogását.

Kiemelt képünk a 24.hu montázsa, Tiborcz István látható rajta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik