Belföld

Huszonnégy hetes újszülöttet élesztettek újra a mentők Budapesten – Fotókkal

A mentők néhány nappal ezelőtt – késő este kapták a jelzést, hogy Budapesten egy fiatal, 24 és fél hetes terhes kismama görcsöl. A nagymama sírva szaladt eléjük, azt mondta, a baba éppen most született meg és úgy látja, hogy halott. Az ápoló és a mentősofőr berohantak lakásba, ahol a sokkos állapotban lévő édesanya a fotelben ült, lába között köldökzsinóron a picivel. A mentőautó vezetője értesítette a mentésirányítást, ahol a telefonos munkatársunk gyorsan riasztotta a Peter Cerny Koraszülött Alapítványt és a 72-es eset kocsit.

Gyors vizsgálat után kiderült, hogy a baba nem lélegzik és szíve is alig vert, és romlott az állapota. A konyhaasztalon csináltak helyet az ellátáshoz, lámpát tettek a baba fölé és miután oxigént kapott, elvágták a köldökzsinórt. Az anyukánál shockfektetést alkalmaztak, ezalatt a szolgálatvezető főorvos – Dr. Kocsis Tibor – telefonon adott instrukciókat. A kicsit szájon át lélegeztették, és lassan erősödni kezdett a pulzusa, majd a spontán légzése is beindult.

újraélesztett újszülött 3

 Fotó: Országos Mentőszolgálat

Ekkorra már megérkeztek a Cerny Alapítvány munkatársai is, akik stabil keringéssel és légzéssel átvették az újszülöttet. A kiérkező 71-es esetkocsi személyzete pedig a sokkos állapotban lévő fiatal anyukát látta le.  Mindketten stabil állapotban kerültek kórházba.

újraélesztett újszülött

Fotó: Országos Mentőszolgálat

“A mentésben résztvevő Bajtársaink: Papp Márió ápoló, Németh Péter gépkocsivezető, Lénárt Dávid mentőtiszt, pesterzsébeti állomásvezető, Galgó Pál gépkocsivezető mentőtechnikus és Orosz Máté szakápoló, tiszthallgató. A babának és az édesanyának jó egészséget és sok boldogságot kívánunk, Bajtársainknak pedig gratulálunk és további sok sikert kívánunk” – írja közleményében az Országos Mentőszolgálat kedden.

újraélesztett újszülött 4
Fotó: Országos Mentőszolgálat

Ajánlott videó

Olvasói sztorik