Orbán szerint hasznosítani is lehet a varjútömeget

Hiába irtanák a mindenhova odapiszkító madarakat Siófokon, újabbak jönnének a helyükre.

Túl sok a varjú Siófokon, a vendéglátósok viszont legfeljebb napernyővel védekezhetnek az ellen, hogy ne piszkítsanak a madarak az asztalokra – írja a Sonline. A polgármester a minisztériumhoz fordult, hogy engedélyezzék az állatok ritkítását, de ez sem hazai, sem uniós természetvédelmi normákkal nem lenne összeegyeztethető.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szakembere arra figyelmeztetett: a varjak könnyedén változtatják a helyüket, nem segít a helyzeten a lokális kiirtásuk: újabbak érkeznek a helyükre. A madarak ugyanakkor szinte kizárólag hulladékon élnek, talán vissza lehetne őket kényszeríteni az eredeti fészkelőhelyeikre, ha kevesebb lenne az eldobált szemét.

A szakember azt is elmondta: a „varjúproblémát” az ember okozta azzal, hogy kiirtotta a madarakat az eredeti élőhelyén. A varjú viszont nem hülye, intelligenciaszintje eléri egy négy-ötéves gyermekét, így a városokba húzódtak biztonságot keresve, ahol még élelmet is találtak. Meg kell tanulni együttélni velük, akár hasznosítani is lehetne a varjútömeget tanösvények kialakításával, a költési időszakban a természetbarát turistákat is a városba lehetne vonzani – mondta Orbán Zoltán.