Ki sem látszanak a veszteségből a szocialisták

Gyurcsány Ferenc nagyon kiszolgáltatott az alumíniumiparnak, Kóka cége csak veszteséget termel, Veres János és Puch László esetében pedig nem látszik, miből élnek, annyi a veszteségük.

A VS összesítése szerint a szocialista-liberális üzletemberek közül egyedül Leisztinger Tamás tartja magát, igaz, a közvetlen, napi politikától ő van a legtávolabb. A legfrissebb mérlegbeszámolók szerint a DK-pártelnök Altusa tavaly 180 milliót hozott, ami osztalék formájában az egyetlen tulajdonos Gyurcsányhoz került.

A Gyurcsány-cégbirodalom az elmúlt években összezsugorodott, mára csak a timföldgyártásban jeleskedő Motim Zrt. és kapcsolt vállalkozásai azok, amelyek profitot termelnek, de ennek is van feltétele, az, hogy nem szűkül be az exportpiac. Ugyanis az alumíniumipari termékeket forgalmazó cégcsoport 80-90 százalékban az Európai Unió országaiba értékesít.

A foci csak viszi a pénz

Leisztinger Tamásnak egytizedével csökkent a vagyona és a leggazdagabb magyarok listáján is visszacsúszott. 72 milliárdra csökkent vagyona és csak a 11. a gazdag magyarok listáján, igaz, balos kapcsolatait nézve ez igen előkelő helyezés. Cége, az Arago 2014-ben 214 millió forintos adózott eredményt ért el, és a tulajdonosok ebből is kivették a szokásosnak mondható 110 milliós osztalékot.

Többi vállalkozása is szépen teljesített, de a foci csak viszi a pénzt. A diósgyőri labdarúgást támogatja: a Borsodsport Invest Kft. a Diósgyőri FC Kft. 51 százalékos tulajdonosa, aminek 4 60 millió forint a vesztesége.

Kóka beáll Szijjártó irányába

A volt szabaddemokrata gazdasági miniszter is rátalált a keleti nyitásra, tavaly a miniszterelnökkel gy időben látogatott Szaúd-Arábiába, a múlt héten pedig Szijjártó Péter hívta fel szingapúri tárgyalópartnereinek a figyelmét Kóka János cégére, a Cellumra. Ez a cég elsősorban a mobilfizetési szolgáltatások terén próbál eladni innovatív megoldásokat, és ehhez alapította meg most az ázsiai-csendes-óceáni központját Szingapúrban.

Tavaly a Cellum 388 millió forint veszteséget termelt, előtte pedig 271 milliót.

Csak veszteségek

Puch vagyonkezeléssel foglalkozó cége, a Horizont adózott eredménye a kétezres évek közepe óta 50-200 millió forint között mozgott. 2014-ben azonban már 122 milliós mínuszba fordult. A legújabb tervek szerint Ausztriába költöztetné cégét. Építőipari cége, a Kipszer pedig csak fél-másfél milliárd forgalmat ért el, és rendre veszteséges.

A korábbi pénzügyminiszter, Veres János neve ma már csak két vállalkozáshoz kötődik, a Nyírbátori Tésztaipari Kft.-hez és egy ottani gyógyszertárhoz, de az elmúlt években ezek is csak viszik a pénzt, nem hoznak profitot.