Belföld

Itt siklott félre a rendszerváltás Szelényi szerint

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 05. 28. 09:21

Az emberek kiábrándultak a tévében egymást szapuló politikusok látványából, akik a háttérben remekül üzletelnek egymással – állítja a politikus.

A rendszerváltás után 25 évvel felbomlott az a konszenzus, amely a kilencvenes években jellemző volt – írja a HVG.hu-n megjelent cikkében Szelényi Zsuzsanna, az Együtt képviselője, 1994-ig a Fidesz tagja. Mára világosan kiderült, hogy a rendszerváltás utáni elit nem elég jól sáfárkodott a szabadsággal – véli a politikus. Az új rendszerrel járó súlyos kormányzási feladatokat rendre elnapolták, a politika a kiélezett hatalmi küzdelem terepe lett.

Szelényi szerint a történelmi igazságtétel Nagy Imre újratemetésének egyszeri, szimbolikus aktusával megtörtént, az egypárti szocialista rendszer vezetőinek, kádereinek, besúgóinak semmilyen elszámoltatással nem kellett szembenéznie. Nem volt morális választóvonal, amely elválasztotta volna a múltat az új időszámítástól. A privatizáció során sok pártállami pártfunkcionárius túl könnyen gazdagodhatott meg, a jobboldali elit akkori frusztrációjára ma újbóli államosítás, a piac újraosztása a válasz – a kormányfő és szűk körének kezébe kerülnek az üzletek.

A politikus azt állítja: amikor 1994-ben kilépett a Fideszből, már nyilvánvaló volt, hogy formálódik egy haszonleső politikai réteg, melynek szereplői igényt formáltak arra, hogy állami forrásokból gazdagodjanak meg. Ezért sem sikerült a tisztességes kampányolást lehetővé tevő pártfinanszírozási törvényt hozni.

A korai Fideszben erős törekvés volt arra, hogy meghaladják a történelmi megosztottságot, amely népies-urbánus (zsidó-keresztény, kommunista-nemzeti) szekértáborok mentén állt fel, de a szakadék újraképződött, amikor Orbán a gyengülő MDF helyére, jobbra kormányozta a Fideszt, az SZDSZ pedig kormányra ment a posztkommunista MSZP-vel.

A kimondatlan Horn-Orbán paktum szerint a jobb- és baloldalon felépülő két nagy tömb hasonló érdekekkel rendelkezett, érdekeltek voltak a kialakult alkotmányos status quo fenntartásában. Máig titkosak az ügynökakták, egyetértés alakult ki a korrupció természetében is, elég visszaemlékezni arra, hogyan játszott össze a Fidesz és az MSZP a kereskedelmi médiumok felosztása kapcsán. Következmények nélküli ország lettünk, egyetlen komoly politikusnak sem kellett felelnie korrupcióért, közben az emberek kiábrándultak a tévében egymást szapuló politikusok látványából, akikről kiderült, hogy a háttérben remekül üzletelnek egymással.

Orbán 2010-es hatalomra kerülésekor sokan bíztak abban, hogy felvilágosult abszolutistaként rendbe teszi az országot, Szelényi azonban azt állítja, ő nem hitt ebben. Egyrészt mert létezik egy olyan kelet-európai tapasztalat, miszerint a rendszerváltás legitimációjával rendelkező pártok könnyebben nyúlnak szélsőséges eszközökhöz, másrészt Orbán Viktor „mélyen autoriter és gátlástalan személyisége” miatt. Orbán kormánya a pillanatnak él, nem gondolkodik hosszú távon, ezért nem is tud értéket teremteni – írja a politikus, aki szerint 2015-ben a feladat nem a jobboldal legyőzése, hanem a liberális demokrácia helyreállítása. Szekértáborok bázisán nem lehet újjáépíteni a demokratikus és európai Magyarországot, széles együttműködésre, társadalmi konszenzusra van szükség – zárja írását Szelényi Zsuzsanna.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hooded computer hacker working on desktop PC computer. P2P and piracy, computer virus and trojans, phishing, malware and ransomware concept with glitch effect.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.