Óriásmecsetet terveznek Budapestre

Megjelent egy látványtervet bemutató videó egy óriási tornyos vallási épületegyüttesről, amit az Index információi szerint Kőbányán a Fehér úton szándékoznának felépíteni.

A Türkiye Diyanet YouTube-csatornájára töltöttek fel egy videót, amely egy budapesti óriásmecset és iszlám kulturális központ látványtervét mutatja be.

A Hit Gyülekezetéhez közeli Vigyázó blog több forrásból is arról értesült, a projektet Kőbányára tervezik, és a török nagykövet már tárgyalt is a X. kerület polgármesterével. Az Index pedig úgy tudja, hogy a Fehér úton építenék meg a komplexumot.

Az önkormányzatnál nem erősítették meg az információt, a török nagykövetség pedig nem kívánta kommentelni az értesülést.

Két helyen van magyar nyelvű pénteki ima Budapesten. A legtöbb imát lakásokban tartják. Egy olyan önálló épület van, amit ma mecsetnek használnak, de az sem annak épült. Többször próbálkoztak mecsetet építeni Budapesten, de politikai, hatósági nyomásgyakorlásra vagy lakossági tiltakozás miatt ez meghiúsult.

Mindemellett erősen kérdéses, hogy egy ekkora imaházat megtöltenének-e a budapesti iszlám közösség tagjai, hiszen a 2011-es népszámlálás adatai alapján mindössze 5579-en vallották magukat az iszlám vallás követőjének.