Győrben pénzt adnak lakbérre a hajléktalanoknak

A győri Segítőház kifizeti a fedél nélküliek lakhatási költségeit. Azt mondják, aki otthonra talál, az rövidesen munkát is kap.
Kapcsolódó cikkek

Segítenek az utcán élőknek és az otthonszerzésben is: Győrben bevált az uniós hajléktalansegítő program.  A Segítőház akár egy évig a bérleti díjat is fizeti.

A program egy éve indult és Karácsonyig ötvennégy,  korábban hajléktalanszállón élő embernek segítettek otthont találni, Győrben és Mosonmagyaróváron. A projekt pénzügyi fedezetét egy újrakezdést támogató európai uniós projekt adja. A tapasztalatok azt mutatják, hogy aki otthonra lel, az rövidesen munkát is kap, és a támogatott időszak végére már képes önállóan, a Segítőház pénzügyi támogatása nélkül is gondoskodni magáról.

A projekt a “Tágas városom kis lakásra cserélném” szlogennel tavaly szeptemberben kezdődött, vezetője Sütő Csaba, a Segítőház első embere.

a projekt keretében legalább fél évig, de egy évnél nem hosszabb ideig nyújthatnak lakhatási támogatást az utcai hajléktalan létet maguk mögött hagyó embereknek. Az intézményből kiköltözők esetében pedig nyolc hónap lehet a támogatott időszak, ezután önerőből kell finanszírozni a kiadásokat. Ahhoz, hogy valaki lakáshoz jusson, komoly elvárásoknak kell megfelelni, a szükséglet felmérés után együttműködési megállapodást kell aláírni.

 

A kezdeményezés sikere a szervezőket is meglepte, hisz tapasztalatuk szerint az otthont teremtő hajléktalanok közül többen már munkába is álltak. Ez amiatt fontos, mert  Győrben a fedél nélküliek fele csaknem tíz éve nem tud kitörni a hajléktalan sorsból.