Állandó piaccá nőtt a Jancsárkert

A március óta működő jancsárkerti termelőket, biopiacosokat díjaztak, és jutalmaztak szombaton, amikor a piac hétköznap is működő standjait átadták.

A székesfehérváriak is fokozatosan visszaállnak a régi idők piacaira, ahol környékbeli termelők, kézművesek kínálják terményeiket, termékeiket. Ez év tavaszán megnyitott Jancsárkert tipikusan termelői- és biopiac, ahol naponta több száz vásárló keresi meg az őstermelőket, kézműveseket. A mai napig egyedül a vásárolt mennyiség díjazta azokat a gazdákat, kézműveseket, akik szombatonként megjelentek áruikkal, ezért a Jancsárkart üzemeltetői úgy döntöttel, megérdemlik a valódi díjakat is a legjobbak, legkedveltebbek. Közösségi portálon történt szavazással választották ki a kedvenceket, a legszebb és legötletesebb stand díjazottjait pedig szakmai zsűri határozta meg.

A 2143 közönségszavazat alapján a kedvenc kézműves standot Sósné Babai Mónika Feketehegyről, míg a kedvenc élelmiszerstandot Pados Mariann Sárszentmihályról üzemelteti. A két közönség kedvencnek Róth Péter, Fehérvár alpolgármestere adta át az oklevelet, aki elmondta: lassan visszanyeri Székesfehérvár azt a rangját, ahol érdemes dolgozni, érdemes élni, ebben nagyon sokat segítenek a környezetünkben termelő gazdák, mesteremberek.

A szakmai zsűri a legszebb kézműves- és élelmiszerstand díjat a csókakői Szabó Ildikó textildíszes-mézeskalácsosnak, illetve az Agárd-csiripusztai Borbás Edit gyümölcstermelő és feldolgozónak ítélte. A legötletesebbek pedig Szabadi Péter méhész, Sárkeresztesről és Balázsné Lengyel Janka ökozöldséges, Mórról voltak. Az utóbbi négy díjat Budai Gyula államtitkár és Vargha Tamás honvédelmi államtitkár adták át. Már évek óta úgy gondoljuk, teret kell adni Székesfehérváron a megyei termelőknek, ami mára igénnyé nőtt, ezért is örülök, annak, hogy a termelőket végre más formában is elismeri a város – mondta Vargha Tamás, aki Budai Gyulával és Róth Péterrel közösen megnyitotta a hétköznap is nyitva tartó állandó piacot a Jancsárkertben. Itt Magyaralmás, Sáregres, Lovasberény, Pusztaszabolcs, Aba, Szabadbattyán, Mór, Cece, Dég és Székesfehérvár termelői árulják áruikat keddtől szombatig, naponta.

Címkék: ökopiac