Belföld

Levéltári Napok, a kutatás jegyében

A XVI. Győri és a II. Kisalföldi Levéltári Napokon a különböző intézmények munkatársai számolnak be tudományos kutatásaikról.

2013-ban 7 intézmény – köztük a városi-, a megyei-, a soproni-, az egyházmegyei levéltár, a Ráth Mátyás Evangélikus Gyűjtemény, a közjegyzői kamara győri kirendeltsége valamint a Széchenyi István Egyetem – fogott össze, hogy idén az eddigieknél még sikeresebb legyen a levéltári nap Győrben, mely ezúttal két napos előadássorozattal várja az érdeklődőket.

Csütörtökön Simon Róbert Balázs alpolgármester nyitotta meg a rendezvényt a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum főépületében, az Esterházy-palotában. „Október 17-én és 18-án az intézmények munkatársai számolnak be legfrissebb kutatási eredményeikről, ez ugyanis az elsődleges színtere munkájuk megismertetésének. Kizárólag a legfrissebb tanulmányokat prezentálhatják a szakemberek, mindezt közérthetően, hogy mindenki számára izgalmas legyen a bemutató” – árulta el a Győr24-nek Néma Sándor, a Magyar Nemzeti Levéltár Győri Levéltárának igazgatója.

Az első napon a vármegyei statutumok, a győri reformkori társadalomtörténet, az 1873-as kolerajárvány került előtérbe, de a rendezvényre látogatók átfogó információkat kaphattak a Győri Polgári Lövészegylet történetéről, a mesterséges borok készítésének és forgalomba hozatalának tiltásáról, sőt a 19-20. század fordulóján tervezett győri villamoshálózat megvalósításáról is.

Az előadások pénteken tovább folytatódnak, akkor a rendszerváltozás és a szocializmus időszaka adja a fő irányvonalat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik