Egyenlő kultúrák Európában

Programokkal ünneplik Hódmezővásárhelyen Európa kulturális sokszínűségét, egyúttal a magyar szellem egyetemes jelentőségét.
Kapcsolódó cikkek

Európai Kulturális Nap Hódmezővásárhelyen címmel képzőművészeti és irodalmi programsorozatot tartanak október3-án, csütörtökön a Németh László Városi Könyvtárban. A kulturális délután a Testvérmúzsák randevúja című kiállítás megnyitójával kezdődik, ahol Csongrád megyei festők mutatják be alkotásaikat. A későbbiekben a résztvevők előadásokat hallgathatnak meg a magyar kultúra európai jelentőségéről, illetve a magyar műveltség hazai és európai nagyköveteiről.

A nap egy jótékony célú színházi előadással zárul.

Programok:

14.00: Hazánk és az Európai Unió himnuszának elhangzása

14.05: Fehér József, a Kárász József Irodalmi Kör alapító elnöke, a Magyar Kultúra Lovagja köszönti a vendégeket.

14.10: „Testvérmúzsák randevúja” című regionális kiállítás megnyitója.

Kiállítók: Belovainé Bakos Erika és Magyarné Varga Anna festők (Algyő), Piti Katalin grafikus és Szalkai Mária festőművész (Csongrád), Haranghyné Anka festő és Ormos Zsuzsanna művésztanár (Hódmezővásárhely) A kiállítást megnyitja: Fehér József.

14.20: Dr. Kószó Péter, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata alpolgármesterének ünnepi köszöntője.

14.30: Mucsiné Kiss Ildikó fuvola művésztanár fuvolazenével köszönti az Európai Kulturális Nap résztvevőit.

14.35: „A Kultúra Lovagrend és a Falvak Kultúrájáért Alapítvány szerepe, küldetése a magyar kultúra ápolásáért Európában és a nagyvilágban” – Előadó: Nick Ferenc, a Kultúra Lovagrend és a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnöke, Magyar Kultúra Lovagja.

14.50: „A Krúdy Gyula Irodalmi Kör hazai és nemzetközi kapcsolatai” – Előadó: Király Lajos, író, költő, műfordító, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör elnöke, az amerikai Hemingway Társaság tagja, a Magyar Kultúra Lovagja.

15.15: „Hódmezővásárhely és a környező települések kulturális-irodalmi kapcsolatai” – Előadó: Haranghy Géza, Kárász József díjas költő, a Kárász József Irodalmi Kör elnöke.

15.45: „A Faludy György Irodalmi Műhely szerepe Csongrád és a környező települések életében” – Előadó: Góg János, Juhász Gyula-díjas költő, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetettje, a Magyar Kultúra Lovagja, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Csongrád megyei tagozatának és a Faludy György Irodalmi Műhelynek vezetője.

16.10: „A civilszervezetek szerepe Óföldeák fejlődésében” – Előadó: Vass József, Kós Károly-díjas helytörténész, a Magyar Kultúra Lovagja, az Óföldeáki Honismereti -, Hagyományőrző Szabadidő Klub elnöke.

16.25: „ A GyeviArt Kulturális Egyesület szerepe Algyő életében” – Előadó: Ménesi Lajosné, a Gyevi Art Kulturális Egyesület elnöke.

18.30: Jótékony célú színházi előadás: Fehér József Játékpróba című vígjátékának megtekintése a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ Színkörének előadásában, a BFMK színháztermében.

A nap folyamán bemutatkozik, illetve a programokban közreműködik:

AranyTóth Katalin Kárász József díjas költő, a Kárász József Irodalmi Kör alelnöke, Belovainé Bakos Erika költő, Fehér József MÍNSZ nagydíjas író, nívódíjas költő, a Magyar Kultúra Lovagja, fényesi Tóth János nívódíjas költő, SzilágyiPerjés Katalin író, költő, Tálas Ernő, a Svéd Királyi Opera tenorja, Krúdy emlékplakettes énekes, Tárkányi Imre, a Krúdy Kör versszakosztály vezetője, a Művészet és Barátai Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Magyar Kultúra Lovagja, Krúdy-érmes, Búza Barna bronzplakettes, és Kláris életmű-díjas költő, Ternai László, Csongrád Megye Alkotódíjával kitüntetett, Föveny Nívódíjas költő.