Mi lesz veled Somogyi domb?

A népkerti futópálya átadását követően egy sportcélú szabadidőközpont kialakításáról is szó esett a Somogyi domb körüli kihasználatlan zöld területen. Utána jártunk, közel egy év után, milyen lépések történtek ennek megvalósítása érdekében.

2012 októberben adták át a mintegy 50 millió forintból megvalósult népkerti rekortán futópályát, ami – mint arról mi is beszámoltunk – azóta is hatalmas népszerűségnek örvend. Vásárhelyiek és más városból érkezők, szabadidős, amatőr sportolók és edzőtáborozó profik is egyaránt használják.

Tavaly azonban a futópálya megépítése mellett a Somogyi Béla-Hódtó-Népkert-Ady Endre utcák által határolt terület hasznosításáról, sportcélú felhasználásáról is döntöttek. Akkor a városvezetés egy komplex, mindenki előtt nyitott, füvesített, modern sporteszközökkel felszerelt szabadidőpark kiépítését ígérte. A Vásárhely24 utánajárt, hogy állnak a város ilyen irányú tervei, hogyan változtak, konkretizálódtak az előző év elképzelései.

– 2012-ben, a Hódtó-Kis-Tiszai vízrendszer belterületi szakaszának befedését követően merült fel a kérdés, hogyan lehetne kihasználni a Somogyi domb körüli nagy zöld területet. Eredetileg a városi közlekedésbe való bevonásáról tárgyaltak a közgyűlésben, végül Lázár János akkori polgármester és Molnárné Kecskeméti Rita települési képviselő javaslatára a terület sportcélú hasznosítása mellett döntöttek. Utólag úgy tűnik, a képviselők bölcs döntést hoztak. A terv első ütemében megvalósult rekortán pálya nagyon népszerű, rengeteg ember edz rajta nap mint nap – összegezte az előzményeket Göbl Vilmos, a hódmezővásárhelyi önkormányzat sajtóreferense, aki a város további terveiről is beszélt.

– A terület arculatának teljes átalakítása, a tervek megvalósítása jelentős anyagi ráfordítást igényel, ezért a fejlesztések több lépcsőben valósulnak meg. Jelenleg egy műanyag borítású kosárlabda pálya, valamint, a futópálya mellett egy salakos sétálópálya felépítése szerepel a város tervei között. Utóbbit szöges cipővel, illetve a vásárhelyen is egyre népszerűbb nordic walkinghoz használt botokkal is igénybe lehetne venni – mondta el a szóvivő, hozzátéve, a fejlesztések során igyekeznek figyelembe venni, a lakosság, a sportegyesületek szakembereinek, az iskolák illetve sportpedagógusok javaslatait is.

Az előbbi beruházások mellett szabadtéri sporteszközök kerülnének kihelyezésre, illetve a terület füvesítésére, faültetésre is sor kerülne. Jelenleg ehhez a négy tervhez keresnek forrásokat.

– A közgyűlés májusban határozott arról, hogy a fenti tervek megvalósítása érdekében indul egy belügyminisztériumi rendelethez kiírt pályázaton. Az itt megnyerhető összeg 20 millió forint, ehhez további 5 millió forint önerőt kell biztosítania a városnak. A pályázat eredményétől függően, akár már az idei évben megkezdődhetnek a munkálatok.

Címkék: