Szent Jobb 75

A Szent Jobb 75 évvel ezelőtti országjárására, illetve ittjártára emlékeznek Vásárhelyen június 27-én, és 29-én. Az évfordulóra szentmisével, emléktábla-avatással és könyvbemutatóval készülnek a szervezők, de a Koronaőrség kíséretében, egy látványos ceremónia keretében a városba érkezik a Szent Korona egy pontos másolata is.
Kapcsolódó cikkek

A június 27-én lesz hetvenöt éve, hogy Hódmezővásárhelyen járt a magyar katolikus egyház, valamint a magyarság egyik legfontosabb nemzeti ereklyéje, a Szent Jobb. A kézereklye az első magyar király halálának 900. évfordulója alkalmából tartott országjárása során érkezett Vásárhelyre.

Háromnegyed évszázada történt esemény kapcsán a Történelmi Vitézi Rend helyi tagozata, valamint a Magyar Koronaőrök Egyesülete két napos rendezvénysorozatot szervez június 27-én és 29-én. Csütörtökön, délután öt órakor, Németh László esperes celebrálásával szentmisét tartanak az ereklye ittjártának emlékére a Szent István Király Templomban, majd fél hétkor, a Károlyi házban bemutatják Kovács Ferenc, a Történelmi Vitézi Rend tagjának helytörténeti kiadványát. A vásárhelyi magánkutató könyvében ritka fotókat és dokumentumokat tesz közzé a Szent Jobb hódmezővásárhelyi útjáról, a Szent István-év hódmezővásárhelyi eseményeiről.

Szombaton a Koronaőrség kíséretében, egy látványos ceremónia keretében hálaadó szentmisére érkezik a Szent István templomba a magyar Szent Korona egy másolata. A misét követően felavatják a 75 éves évfordulóra készített emléktáblát. A rendezvénysorozatot Tajti Csaba gramofon estje zárja a református gyülekezeti házban. Az ország legnagyobb gramofonlemez gyűjteményének tulajdonosa a két háború közötti időszakból játszik le dalokat különleges, tölcséres lejátszóján.

Az emléktábla sajtóbemutatóján Németh László arról beszélt, ma is vannak olyanok a városban, akiknek az emlékeikben élnek a 75 évvel ezelőtt történtek, ugyanakkor fontos, hogy a fiatalokban is megmozduljon valami. – Éreznünk kell a magyarság összetartozását, amelyen Szent István király annyit dolgozott. Építenünk kell a jövőnket, hogy a Mária országa olyan hely legyen, amelyre fent is vigyáznak – mondta el az esperes.