Gilbert Varga, a világhírű karmester hazajár Győrbe

Újra a győri filharmonikusokat dirigálja a neves karmester. Gilbert Varga portálunknak elmondta, hogy minden alkalommal különös érzésekkel jön városunkba.

Nincs, vagy csak nagyon kevés olyan ország létezik a világon, ahol ne koncertezett volna a híres magyar hegedűművész Varga Tibor fia, Gilbert Varga. A Londonban született tehetség pályája kezdetén főként kamarazenekarokkal játszott Németországban és Franciaországban. Később aztán volt többek között a Stuttgarti Kamarazenekar állandó vendégkarmestere, a Malmöi Szimfonikusok első vendégkarmestere, a Baszk Nemzeti Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója, de több amerikai társulattal is színpadra lépett. Ha mindez nem lenne elég, 2009-ben Délkelet-Ázsiában a Malajziai Filharmonikusokkal és a Taipei Szimfonikus Zenekarral koncertezett. Ez persze csak egy kis részlet a karnagy munkásságából, aki a napokban ismét Magyarországra utazott, hogy a Győri Filharmonikus Zenekar otthonában, a társulat közreműködésével, egy varázslatos, bécsi klasszikus műsorral kápráztassa el a közönséget. A karmester portálunknak szívesen mesélt a Győrhöz fűződő viszonyáról, mint mondja, mindig vegyes érzésekkel látogat városunkba. „Ez a családom otthona. Bár én soha nem éltem itt, ettől függetlenül tudom, hogy szüleim és a nagyszüleim nagyon szép éveket töltöttek itt. Gyakran elmegyek a házuk előtt, és elképzelem, ahogy édesapám kinyitja a kaput gyerekként. Hiába telt el annyi évtized, ilyenkor mindig azt érzem, hogy megáll az idő, a gondolataim folyamatosan a múltban kutakodnak, az emlékek között” – hangsúlyozta Gilbert Varga a Győr24-nek.

Mivel sok-sok zenekarral dolgozott már együtt Gilbert Varga, kíváncsiak voltunk arra is, hogy a győri társulat milyen hatással van a karnagyra. „Külföldön nem tudják, hogy létezik olyan város, hogy Győr, csak Budapestet ismerik. De bárkivel találkozom, mindig viszem a város és a filharmonikusok jó hírét. Nagyon jó a csapat, jól dolgoznak és kíváncsiak, kitűnő színvonalú az, amit képviselnek és átadnak a közönségnek. Így azt hiszem egyértelmű, hogyan vélekedek róluk! Egyszerűen fantasztikusak!” – nyilatkozott elismerően a zenész, aki hozzátette, bármennyire is profi egy társulat, a folyamatos gyakorlásra akkor is szükség van. „Minden zenekarnak dolgoznia kell, akkor is, ha ők a legjobbak. Ha ez nem így történik az gyorsan a minőség rovására megy, és visszaesik a színvonal. Olyan ez, mint a sportolók élete, ha nem edzenek, nem trenírozzák magukat, akkor nem állhatnak fel a dobogó legfelső fokára” – emelte ki a művész.

A február 23-i győri koncerten Haydn és Beethoven melódiái csendülnek fel, így az V. „sors” szimfóniát is meghallgathatják a klasszikus zene szerelmesei. Az előadáson gordonkán, Várdai István is közreműködik.