Bemutatták Székesfehérvár új főépítészét

A város polgármestere és jegyzője eredményes munkát kívánt Lantay Attilának.

Sajtótájékoztató keretében mutatták be Székesfehérvár Megyei Jogú Város új főépítészét. A fehérvári születésű Lantay Attila 2013. január 1-jétől foglalta el hivatalát, legfontosabb céljai között szerepel, hogy élhető, szerethető városként őrizze meg, illetve fejlessze tovább az ezeréves múltú Székesfehérvárt.

Lantay Attila a székesfehérvári Jáky József Műszaki Szakközépiskolában érettségizett, 1990-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán, majd 1998-ban posztgraduális képzésben elvégezte a Magyar Építőművészek Szövetségének Mesteriskoláját. 1990 és 2001 között – építész tervezői gyakorlat mellett ­– a Pécsi Tudományegyetemi Műszaki Karán oktatott, majd 2001-ben került az államigazgatása, és 2007-ig dolgozott a Balatoni Területi Főépítészi Irodán. 2012. december 31-ig állami főépítészi pozíciót töltött be a Fejér Megyei Kormányhivatalnál és jogelődjeinél. Lantay Attila 2004-ben miniszteri elismerésben, Pro Architectura Díjban részesült. Az elismerés kiemelkedő építészeti alkotás, épület, vagy épületegyüttes létrehozásában kifejtett építészeti-tervezői tevékenységért adományozható.

Székesfehérvár polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: a város előző főépítésze, Páli Zsuzsanna esetében olyan váratlan – hangsúlyozottan nem szakmai – probléma merült fel, ami várhatóan hónapokig elhúzódik. Január 1-jétől mindenképpen be kellett tölteni a főépítészi posztot, ami az egyik legfontosabb feladatkör a város életében. Dr. Cser-Palkovics András szavai szerint olyan szakembert kerestek, aki ismeri Székesfehérvárt és Fejér megyét, magas szintű szakmai tudással rendelkezik, és kellő határozottsággal tudja ellátni feladatkörét.

A város jegyzője szintén hangsúlyozta, hogy megfelelő színvonalú tudással rendelkező szakemberre volt szükség, hiszen Székesfehérvár nem maradhatott főépítész nélkül. Elmondta: fontos, hogy a következő hónapok, évek során a befektetői szempontok figyelembevétele mellett a város természetes fejlődési íve, értékmegőrzése ne törjön meg. Dr. Bóka Viktor kiemelte: jogszabályváltozások miatt számos pluszfeladatot kapott a Főépítészi Iroda, ezért három fővel bővítették a dolgozók  létszámát.

Székesfehérvár polgármestere és jegyzője Páli Zsuzsannának jobbulást, Lantay Attilának pedig eredményes, jó munkát kívánt!

Lantay Attila a sajtótájékoztatón örömét fejezte ki a tekintetben, hogy szülővárosa főépítésze lett.  A szakember hosszú távú elképzelései között szerepel, hogy az ezeréves múltra visszatekintő Székesfehérvárt szerethető, élhető városként őrizze meg és formálja tovább, hiszen többek között a városképtől is függ, hogy a befektetők, munkáltatók miként tekintenek Fehérvárra. Lantay Attila szerint a hagyományokon alapuló, de előremutató építészeti értékvédelem és a kortárs építészet támogatása, segítése ugyancsak fontos feladat. A településkép-védelmet és az ezzel összefüggő véleményezési jogkört érintő jogszabályváltozások miatt számos pluszfeladat hárul a Polgármesteri Hivatal Főépítészi Irodájára ettől az évtől, ezen kívül az iroda Székesfehérvár több területére vonatkozóan elindította a helyi építési szabályzatok és a szabályozási tervek módosítását, valamint a régóta húzódó ügyek lehetőség szerinti befejezését, ami ugyancsak sok munkát jelent.