Őrült csajok papírruhákban a környezetért

Csütörtök este a Nemes Nagy Ágnes Kollégiumot ellepték az újságpapírba csomagolt hölgyek, a celofánangyalkák és a szemeteszsákból készült estélyi ruhák.

Futurisztikus, vicces, kreatív, látványos. Sokféle jelzővel illethetnénk a nem éppen mindennapi, Cooltúrkának elnevezett divatbemutatót, amit az újrahasznosítás jegyében rendeztek meg csütörtök este a Nemes Nagy Ágnes Kollégiumban. De az üzenet mégis komoly.

Kovács Andrea ötletgazda elmondta, hogy elsősorban a szülőkben kellene tudatosítani, hogy a környezetszennyezés és a pazarlás létező probléma, és már egészen fiatalon arra kellene nevelni a gyerekeinket, hogy fontos a környezetvédelem. Nagyon sok minden van, amit újra fel lehet használni. A kollégium kézműves szakkörében is újrafelhasznált szemétből dolgoznak a lányok, kezdve a használt nejlonharisnyától a kupakokig. A gyerekekben pedig meglepően sok kreativitás és ügyesség van, de sajnos kevés a lehetőségük a kibontakozásra – ecsetelte Kovács Andrea.

Pruma Nikolett diák, leendő környezetvédő és tavalyi Versünnep-győztes szerint abszolút benne van a pakliban, hogy a jövőben ilyen ruhákat fogunk hordani. Egy nő mindenhol nő. Készülhet a ruhája törött esernyőből, szakadt bőröndből vagy éppen szemeteszacskóból, bármit vesz magára, a legfontosabb a szín és a forma egysége és a sejtelmes nőiesség.

A kifutón végigvonuló modellek a ruhákon kívül a kiegészítőkre is nagy figyelmet fordítottak: találkozhattunk kupakfülbevalókkal, csokipapírmasnikkal, zsírpapírból készült legyezőkkel, nejlonzacskó fejdíszekkel, harisnyából és gombokból készült gyűrűvel vagy napi sajtóból készült kistáskával, ami akár utazás közben is olvasható.

A győztes hölgy Őrülten a környezetért elnevezésű kompozícióján a kollégium motívumként jelent meg, kizárólag újrahasznosított kollégiumi alapanyagokból öltözött fel: étkezési jegyekből, maradék függönyökből, karcos CD-kből. A fodros kis újságpapír szoknya pedig akár egy buli vagy estély éke is lehetne. Forogj még egyet! – hangzott a vidám biztatás.

Öröm volt nézni, hogy a lányok milyen nagy lelkesedéssel készültek a divatbemutatóra, izgatottan rohangáltak egész nap a folyosókon tűzőgépért vagy éppen gémkapocsért – mondta Kovács Andrea. Arra a kérdésre pedig, hogy a rendhagyó divatbemutatóból hagyomány lesz-e, határozott igen volt a válasz. Tehát jövőre, Cooltúrka, ugyanitt.

Az esten készült képek megtekinthetők itt.