Könyvnapok az egyház segítségével

Hatodik alkalommal rendezték meg a Katolikus Könyvnapokat a Szent István Művelődési Házban.

A rendezvényen író-olvasó találkozók, kiállítások és vásár várta többek között az olvasókat, esténként pedig a film, a zene és a tánc művészete tisztelgett társuk, az irodalom előtt.

Olvasni jó – ez volt a címe Dr. Korzenszky Richárd bencés apát előadásának, mely az idei Katolikus Könyvnapok első programja volt Spányi Antal megyés püspök megnyitója és Jakubek Tiborné, a a művelődési ház igazgatójának köszöntője után.

A program során bemutatott könyvek nagy része egyházi kiadású, de a szervezők kiemelték: a könyvolvasás népszerűsítése a valódi cél, értve ezalatt a világi műveket is. Spányi Antal megyés püspök szavai szerint a világirodalom nagy alkotásai keresztény értékrendet erősítő művek, ezért megismerésük épp olyan értékes a közönség számára, mint egyes egyházi irodalmaké.

Jakubek Tiborné elmondta, a művelődési házaknak komoly feladata a könyvek szeretetére nevelés, mivel ez az egyik leghatékonyabb eszköze annak, hogy a különböző generációk “ugyanazt a nyelvet beszéljék” az Internet és az okostelefonok korában. Nagyon fontosnak tartja a fiatalok megszólítását is, mivel az irodalmon keresztül lehetőségük van önismeretük fejlesztésére, ami e korosztály számára komoly kihívást jelent.