Veszélyben a szentgotthárdi hulladékégető?

Szabó Máté, az alapjogok magyar országgyűlési biztosa vizsgálódott a térségben, elmondása szerint számít az osztrák ombudsman támogatására is a hulladékégető ügyében.
Kapcsolódó cikkek

Első alkalommal Szentgotthárd térségében indítottak átfogó vizsgálatokat, mégpedig azért, mert itt több területen is voltak és vannak problémák.

Több szempontból is veszélyeztetett a térség

Vizsgálták a környezetvédelmi szempontok érvényesítését, hiszen a Rába szennyezése és a Rábakeresztúrra/Heiligenkreuzba tervezett hulladékégető miatt különösen veszélyeztetett ez a térség.

Az ombudsman emlékeztetett rá, hogy a hulladékégető engedélyeztetésének ügye az osztrák közigazgatási bíróság előtt van, a bíróság úgy is dönthet, hogy megtiltja az építkezést.

Az osztrák Zöldek jelöltek ki ombudsmant

Felveszik a hivatalos kapcsolatot az osztrák környezetvédelmi ombudsmannal, akit egyébként az osztrák zöld párt jelölt a posztra, és kérik a segítségét.

A dolog azonban bonyolult, hiszen Magyarországon és Ausztriában eltér az engedélyeztetési logika. Ausztriában meghatározzák a levegőben lévő káros anyagok megengedhető mértékét, Magyarországon pedig az a fő irányelv, hogy a jelenlegi állapot nem romolhat.