A járdát az ingatlantulajdonos köteles takarítani

A lakótelepeken több tömbház előtt csak a járókelők járják ki a havat, és a nap olvasztja el.

Nehéz Fehérváron közlekedni gyalogosan a belvároson kívül. A Fehérvár24-nek gyalogosok jelezték, hogy a járdákon még mindig van hó és nagy a latyak. Az üzletek előtt szemmel láthatóan ellapátolták a havat, de ahol nincs ilyen, ott csak kis sávban a járókelők taposták le, és a nap olvasztja.

Székesfehérvár önkormányzatának kommunikációs központja pénteken közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy az épületek (és üzletek) előtti közterületen lévő járdaszakaszok tisztán tartása az ingatlantulajdonosok feladata.

A házak előtti járda, vagy annak hiányában az épület körül1 m széles sáv síkosságmentesítése, vagy arról a hó eltakarítása a tulajdonos dolga. A járdát naponta legkésőbb reggel 10.00 óráig kell letakarítani. A síkosság elleni védekezéshez a környezetkímélő anyagokon kívül (homok, salak) kloridtartalmú (pl. konyhasó) fagyáspont csökkentő szer csak úgy alkalmazható, hogy a vegyszer egyszeri kijuttatásának mértéke 40 g/m2-nél több ne legyen- áll a közleményben.

Az önkormányzat kéri, hogy hórakást ne tegyen senki útkereszteződésbe, útburkolati jelre, járdasziget és járda közé, buszmegállóba, kapubejárat elé, vízelzáró csap, gáz és egyéb közlétesítmény (lámpaoszlop, hirdetőoszlop stb.) elé.