86 ember válik munkanélkülivé Abdán

Bezárja abdai gyárát a Debreceni Csoport Húsipari Kft. a piaci és gazdasági körülmények kedvezőtlen alakulására miatt, így 86 dolgozót kell elbocsátania – tudatta a cég ügyvezetője közleményben az MTI-vel kedden.

Az üzem bezárásának tervezett időpontja 2012. március közepe. A döntés legfőbb oka a fogyasztás és a fizetőképes kereslet tartós csökkenése – fogalmazott Szűcs Viktor hozzátéve, hogy tapasztalataik szerint a vevők kevesebb és olcsóbb terméket vásárolnak, ami a teljesítmény visszaeséséhez és a veszteségek növekedéséhez vezet a gyártók körében.
Az említett okok miatt kénytelenek vagyunk a túl nagy gyártási kapacitások csökkentéséhez folyamodni, ezért a gyártást legkisebb, abdai üzemünkből cégcsoportunk legnagyobb üzemébe, Szolnokra helyezzük át” – fogalmazott.
Jelezte: az átszervezés a társaság szolnoki telephelyén több tíz új munkahelyet teremt, míg Abdán 86 dolgozót küldenek el.

Szűcs Viktor kitért arra, hogy vállalatuk teljesíti minden, a tömeges elbocsátásra vonatkozó jogszabályi kötelezettségét, és erőfeszítéseket tesz a dolgozókat érő negatív hatások enyhítésére.
A Debreceni Csoport Húsipari Kft. magyarországi üzemeiben – így Szolnokon és Békéscsabán – jelenleg 400 saját és külsős munkavállalót alkalmaz. A hazai piacvezető vállalatok közé tartozó cég termékeit Kaiser és Csabahús márkanéven állítja elő.
A bejelentésre reagálva a Húsipari Dolgozók Szakszervezete (HDSZ) az MTI-hez ugyancsak kedden eljuttatott közleményében tiltakozott a Debreceni Csoport Húsipari Kft. abdai gyárának bezárása ellen.
Kapuvári József elnök „profitérdekből meghozott döntésként” értékelte a bejelentést, amely számukra elfogadhatatlan. Jelezte: a leépítésről a szakszervezet és a cégvezetés ezen a héten konzultál majd.

A munkahelyek megszűnése rontja az esélyét a gazdasági felemelkedésnek. A cég az elmúlt másfél évben a harmadik gyárat zárja be” – mutatott rá. Hangsúlyozta, hogy az érintett üzemek megszüntetése azt bizonyítja: továbbra sem adottak a feltételek a húsipari ágazat versenyképességének javulásához.
Az okok közt megemlítette, hogy a kormányzati erőfeszítések ellenére Magyarországon virágzik a feketegazdaság, nőtt az élelmiszert terhelő áfa, nem csökkentek a cégek adóterhei, és a kereskedelmi partnerek erőfölényének visszaszorítására irányuló törekvések is hatástalannak bizonyultak.
Emellett nem hoztak számottevő eredményt a munkahelyteremtő és – megőrző támogatások, illetve változatlanul nehezen érhetők el a fejlesztési források is, különösen a nagyobb vállalkozások számára – tette hozzá a szakszervezeti vezető közleményében.