Belföld

A héten továbbítják Joav Blum fellebbezését

P. Horváth Ágnes
P. Horváth Ágnes

2012. 01. 23. 16:48

Joav Blum kifogásolja, hogy a bíróság annak ellenére nem szüntette meg a pert, hogy a tárgyalás utolsó napján elállt a telkek csereszerződésétől.

Gieszné Boda Orsolya tájékoztatása szerint pénteken érkezett meg a Székesfehérvári Törvényszékre a tervezett King’s City turisztikai beruházáshoz kötődő telekcsere-szerződés érvénytelenségét, semmisségét kimondó, a Fejér Megyei Bíróságon lefolytatott polgári perben tavaly decemberben született ítélet elleni fellebbezés.

A Sukoróra tervezett turisztikai beruházásban érdekelt befektetőcsoportot képviselő, a perben alperesként szereplő izraeli-magyar üzletember fellebbezésében az ítélet hatályon kívül helyezését, a döntés megváltoztatását, a kereset elutasítását kéri.

Eljárási hibára hivatkozva, egyebek között azt kifogásolja, hogy a bíróság  annak ellenére nem szüntette meg a pert, hogy az utolsó tárgyalási napon jogi képviselője útján bejelentette, eláll a csereszerződéstől.

Kifogásolta a perben felperesként, a magyar államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által történt állami szakértő kirendelését, valamint azt is, hogy a bíróság a felperes olyan bizonyítékait is értékelte, amelyeket az határidőn túl terjesztett elő.

Fellebbezésében többek között kifejtette: a bíróságnak értékelnie kellett volna, hogy a pilisi és albertirsai gyümölcsösök, valamint a sukorói ingatlanok cseréje közérdekből történt, ugyanis nemcsak a tervek szerint a Pest megyei telkek területének egy részén áthaladó tervezett autópálya-építés, hanem a  turisztikai beruházás is közérdekű célt szolgált volna.

Álláspontja szerint a szerződés nem volt színlelt, és nem volt feltűnő értékkülönbség a cseretelkek között.

A csereszerződést 2008 nyarán kötötte meg az alperes a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel. A megállapodás értelmében a tulajdonában levő Pest megyei külterületi ingatlanokat cserélt volna el a magyar állam tulajdonában levő húsz sukorói külterületi ingatlanért.

A két évig tartó polgári perben kirendelt értékbecslő a Pest megyei telkeket 264 millió forintra értékelte a csereszerződésben foglalt 787 millió forint helyett, a sukorói földeket pedig 1,7 milliárd forintra a szerződésben meghatározott 1,084 milliárd forint helyett. A szerződés hatálybalépésével több mint egymilliárd forint kár érte volna a magyar államot.

A Fejér Megyei Bíróság ítélete szerint helyre kell állítani az eredeti állapotot. Az ügyet másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla tárgyalja.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.