Belföld

Inkább tocsogni fog a karácsony

Enyhébb idő lesz a héten. Az ünnep várhatóan esővel indul és havazással folytatódik.

Hétfőn délután változóan, a Tiszántúlon jobbára erősen felhős lesz az ég. Elszórtan várható csapadék, mely északkeleten hószállingózás, kisebb havazás, esetleg átmeneti ónos eső formájában hullhat, másutt eső valószínű. Mérséklődik a légmozgás, a délies szél többnyire gyenge, mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet -2 és +4 fok között valószínű, de északkeleten helyenként ennél jóval hidegebb is lehet. Melegfronti hatás várható.

Keddre virradó éjjel továbbra is sok felhő várható, néhol kisebb eső, záporeső is előfordulhat. A délies szél általában gyenge marad, csak a Dunántúlon kísérhetik mérsékelt lökések. -5 és +1 fok között alakul a minimumhőmérséklet, de főként az Alpokalja térségében és északkeleten helyenként ennél hidegebb is lehet a reggel. Délután erősen felhős, vagy borult lesz az ég, néhol szitálással, gyenge esővel, északkeleten ónos szitálás is lehet. A gyenge déli-délkeleti szél az északkeleti országrész kivételével időnként megélénkül. A hőmérséklet csúcsértéke -1 és + 4 fok között várható.

Az ezt követő napokban folytatódik az átlagosnál enyhébb, viszonylag száraz idő, az ünnepek előtt mindenhol fagypont fölé emelkedik a hőmérő higanyszála, a déli területeken pedig akár a +10 fokot is megközelítheti a hőmérséklet csúcsértéke. Mindeközben az ország északkeleti negyedén jó esély mutatkozik a hideg levegő megrekedésére, illetve a hajnalban kialakuló ködfoltok tartós megmaradására, megemelkedésére, így ezeken a területeken alig emelkedik valamivel fagypont fölé a hőmérséklet.

Jelen számítások szerint az ünnepek időjárását egy mediterrán ciklon határozza majd meg, amely esős időt okoz, karácsony első napján azonban élénkülő északi széllel ismét hidegebb léghullámok érik el a Kárpát-medencét, és az esőt egyre többfelé havas eső, havazás válthatja fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik