Belföld

Az egy százalékra lehet esélye Seres Máriának

Bár az országoslista-állítás ellenére még mindig ismeretlen a Civil Mozgalom, Seres Mária elnök bízik abban, hogy meglesz az öt százalék, illetve egyéniből is tudnak képviselőt juttatni a parlamentbe. Az elemzők szerint ez lényegében esélytelen, az állami finanszírozást jelentő egyszázalékos küszöböt azonban megugorhatják

A 2009-ben alapított Civil Mozgalom (CM) elnöke szerint pártjának ki kell törnie a névtelenségből, mert úgy tűnik, az országos lista nem elég ahhoz, hogy az emberek megismerjék őket. Seres Mária közlése szerint pártja civil kontrollt gyakorolna az Országgyűlésben, és van olyan jelöltjük, aki egyéni mandátumot szerezhet.

Civil kontrollt akarnak

Seres Mária azt mondta: mivel nincs pénzük, nem reklámkampányokkal népszerűsítik magukat, hanem tettekkel kell bizonyítaniuk. Ilyen volt az, hogy a Civil Mozgalom országos listát állít – hangsúlyozta. Hozzátette: a CM nem a pénzért, hatalomért akar a parlamentbe jutni, bár ezt senki nem hiszi el. Leszögezte, civil kontrollt akarnak az Országgyűlésben megvalósítani, ellenőrizni szeretnék a politikusokat, “amit 20 éve nem tesz meg senki”.

Az emberekhez úgy tudnak eljutni – ismertette kampánystratégiájuk részleteit -, hogy nyílt sajtótájékoztatókat, köztéri fórumokat szerveznek, mert ezt engedhetik meg maguknak. “A pénznek ára van” – mondta Seres Mária, megjegyezve, hogy a pénztelenségből próbálnak előnyt kovácsolni.

Seres Mária optimista, a szakértő nem

Szerinte körzetenként háromezer embert kell megszólaltatni abban a kilenc megyében, ahol tudtak listát állítani, akkor elérhető az 5 százalék. Seres Mária úgy értékeli, olyan jelöltjeik is lesznek, akik a második fordulóban megszerezhetik az egyéni mandátumot.

Nem ennyire optimista Szomszéd Orsolya. A Nézőpont Intézet elemzője szerint az országoslista-állítás valóban komoly siker egy teljesen új formációtól, ugyanakkor az ehhez szükséges 7 területi lista elérése önmagában nem teljesíthetetlen feladat, ez korábban több indulónak összejött.

„Sokkal fontosabb viszont, hogy hány területi listája van a pártnak, márpedig a CM csak 9 megyében indul, nem lesz jelen például Budapesten. Vagyis amiatt, hogy sok helyen nem lehet majd a listájára szavazni, 5 százaléknál jóval többet kellene elérnie a többiben, hogy átlépje a parlamenti küszöböt. Ráadásul a választás.hu szerint csak 24 egyéni jelöltje van, és az sem valószínű, hogy bármelyikük egyéni mandátumot szerezne” – emelte ki a szakértő az fn.hu kérdésére.

Így leginkább az állami finanszírozáshoz szükséges 1 százalék elérésében reménykedhet, illetve építheti magát a következő választásra. Szomszéd Orsolya ugyanakkor megjegyezte: a listaállítás óta a CM is kap némi teret a médiában, így lehetősége van megszólalni, hangsúlyozhatja a jelenlegi politikai elittel szembeni pozícióját, még a nevében sem párt, hanem mozgalom. Ez talán segítheti az 1 százalék elérésében.

Tíz és fél százalék kéne

Hasonlóan vélekedik a Political Capital választási szakértője is. László Róbert arra hívja fel a figyelmet, hogy az országos lista szerepe messze túlértékelt a nyilvánosságban, a választási esélyek szempontjából semmiféle határértéket, küszöböt nem jelent, hiszen a húszból már hét területi lista állítása is elegendő hozzá. „A parlamenti küszöb megugrására nem lehet esélye olyan pártnak, amelyiknek kilenc területi listája van csak, ráadásul Budapest nincs is közte. A Civil Mozgalom listáival így a választók kevesebb mint fele találkozhat egyáltalán” – hangsúlyozta az fn.hu-nak a szakértő.

Hozzátette: abban a kilenc megyében, ahol el tudtak indulni, átlagosan 10,54 százalékos teljesítményre volna szükségük, hogy országosan átugorják az ötszázalékos küszöböt. Az állami támogatáshoz szükséges 1 százalék megszerzéséhez 2,11 százalékos teljesítmény kell, ez már nem lehetetlen, de nem is valószínű. László Róbert emlékeztet: 2006-ban 5 olyan pártnak is volt országos listája, akik csak 7-11 területi listát tudtak állítani, de egyikük se került az 1 százalékos határ közelébe sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik