Belföld

Béklyóban a magyar bor

Vincze Béla levelet írt a Pannon Bormíves Céhnek, hogy szüntessék meg tagságát. Kérését elfogadták. A borhamisítással vádolt egri termelő, nem akarta veszélyeztetni a céh hírnevét, ezért lépett ki. Az ügy után a testület új utakat keres – tudta meg az FN.hu.

Október közepén a Borminősítési Igazgatóság átvizsgálta Vincze pincéjében tartott borait és néhányban, a megengedettnél több szintetikus glicerint találtak. Ettől az anyagtól lesz testesebb a bor. Botrány tört ki, amikor a 2005-ös évjáratú egri bikavérben –amivel elnyerte „Az év bortermelője” díjat – literenként 14,8 grammot mutattak ki, ami jóval meghaladta a természetesnek mondható 6-10 grammot.

Béla hibázott, de nem bűnös – nyilatkozta az FN.hu-nak Heimann Zoltán, a Pannon Bormíves Céh ügyvezető társelnöke. Lehet, hogy ami történt olyan, mint 50-es táblánál kilencvennel menni; méltánytalanul sokat beszélünk róla? “Nem kéne az egész bortársadalomra bélyeget sütni, inkább értékelni kellene, hogy kultúrtájat és értékeket hozunk létre, illetve próbáljuk megtartani a magyar bor hírnevét. Ez nem energiaital vagy cukorzott szörp, hanem egy gyümölcs szakrális átalakulása. Az emberek a botrányt keresik, de a szakma nem ezt igényli” – tette hozzá.

Beszámolt arról is, hogy Vincze maga mondott le tagságáról és az ő ügye volt az „utolsó csepp a pohárban”, minél hamarabb tenniük kell a szakma összefogásáért, a közös jövőképért. Ennek érdekében kiáltványt fogalmaztak meg, miszerint a szétaprózott, hatalmi meccsekben egymásnak feszülő szervezetek helyett egységes, a jól felismert közös érdekeket képviselni tudó bortestületet kell létrehozniuk. Olyan szervezetet, amely méretéből és súlyából fakadóan partnerévé tud válni nemcsak a magyar hatóságoknak, hanem az Unió lobbicsatáiban is erősnek, tényezőnek mutatkozhat.

Elmondta, hogy a 2004-es EU-csatlakozás óta a magyar borok mellett több száz hektoliter bizonytalan eredetű és minőségű, főleg olasz bor jelent meg a piacon. Ezeket magyar borként adják el, a kistermelők ellehetetlenültek és hamarosan sok ezer hektár szőlőt fognak kivágni. A marketing hozzájárulásként fizetett jövedéki adó 40 százalékát felajánlották ellenőrzésre, de a pénzt nem erre fordítják. Ehelyett a hatóságok plusz ellenőrzéssel fenyegetik a termelőket. A büntetéssel próbálják a saját költségvetésüket fenntartani. Csapdahelyzetbe kerülünk, ha félünk tőlük – tette hozzá a szekszárdi borász.

Pár illúzióval szegényebbek lettünk, amióta nem paternalista, hanem úgymond demokratikus államban élünk. Felnőtté kell válnunk, mert itt vagy mi tudjuk érvényesíteni az érdekeinket vagy senki. Bibó István szerint az a demokrata, aki nem fél egzisztenciálisan a változtatástól. A szabályozási nehézségek megbéklyóznak minket, nekünk ezen kell változtatnunk, ha nem akarjuk tönkretenni a magyar bor hírnevét – hívta fel a figyelmet Heimann.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik