Belföld

Donáth Anna: Nem a nulláról kell bizonygatnom az alkalmasságomat

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Nem tűntek el (a Momentum szavazói), megvannak, és szerintem ez ki fog derülni június 9-én

– jelentette ki a Telexnek adott interjújában Donáth Anna, aki az EP-választási kampány hajrájában beszélt pártja esélyeiről; arról, hogy mi küönbözteti meg őket a többi ellenzéki párttól; és természetesen Magyar Péterről is.

Donáth – aki egyben a Momentum elnöke és európai palamenti képviselője is – visszautasította azt a feltételezést, hogy a Momentum elengedte volna a kampányt. Arra a kérdésre, hogy miért nincs nyoma annak, hogy a többi listavezetőhöz hasonlóan járjá az országot, azt mondta, ősszel és tavasszal voltak nagyobb fórumaik, de szerinte ez az eszköz „mára kifulladt, nem működik”. A zárt terek helyett inkább kimennek a szabadba, a pártelnök szerint ez sokkal közvetlenebb formája a választókkal való találkozásnak. „Nagyon sok emberrel találkoztam ilyen módon, akik azt sem tudták, hogy választások lesznek június 9-én, vagy akár még nem is hallottak korábban a Momentumról” – mondta, egyúttal cáfolta azt, hogy nincs nyoma a kampánytevékenységének, mint mondta, „meg kell nézni az Instagram-oldalamat is”.

Azzal kapcsolatban, hogy a tapasztalat szerint mégis működnek a fórumok, hiszen Magyar Péter napról napra több ezer embert visz utcára országszerte, azt mondta, teljesen egyértelmű, hogy Magyar Péterre kiváncsiak az emberek. Mögötte viszont már teljesítmény is van, így abban a szerencsés helyzetben van, hogy  öt év európai parlamenti munka után nem a nulláról kell bizonygatnia az alkalmasságát. „Ezért teljesen összehasonlíthatatlan Magyar Péter és a mi kampányunk, és nem gondolom, hogy ebben kéne most versenyeznünk” – húzta alá.

Elmondta, két egyértelmű különbség van a Momentum és az ország többi pártja között. Az egyik, hogy „nincs még egy olyan bátor liberális párt ma Magyarországon, mint ők”, a másik pedig az, hogy Cseh Katalinnal együtt ők ketten valódi munkát végeztek 2019 óta az Európai Parlamentben – utalt ezzel arra, hogy az unió a jogállamisági mechanizmus részeként elzárta a pénzcsapokat Magyarország felé, és a magyar egyetemisták számára ellehetetlenül az Erasmus-program. Hogy ez örömteli fordulat-e, arra azt mondta:

Miért jó a magyar választóknak, ha kontrollálatlanul ömlik a pénz a kormánynak, amiből aztán leépítik a jogállamiságot, a demokráciát és a szabadságjogokat? (…) A jogállamisági mechanizmussal egy eszközt hoztunk létre, és ahhoz semmi közünk, hogy a magyar kormány nem tartja be a közös uniós játékszabályokat. Nem a Momentum hibája, hogy alapítványi keretek közé kényszerítették az egyetemeket, ahova aztán beültették a politikusaikat. Az Európai Bizottságnak egy kérése volt: adják vissza az egyetemek autonómiáját.

A választásokon legalább két mandátumot akarnak szerezni, hogy ő és Cseh Katalin visszatérhessen az EP-be. Ha ez nem sikerül, ígéri, vállalja majd a felelősséget, arra azonban nem válaszolt egyértelműen, hogy lemondana-e.

Az interjú végén ejtett még néhány szót a DK-ról is, amibe többször is keményen beleszállt az elmúlt hónapokban. Állítása szerint nem bánta meg, hogy így tett, ezzel kapcsolatban „mindig is transzparens és talán az őszintébbnél is őszintébb volt”. Éppen ezért azt sem bánja, hogy a Momentum nem csatlakozott a DK–MSZP–Párbeszéd szövetséghez, mert nem tudta volna felvállalni azt a politikai kultúrát. A Momentum ugyanakkor támogatja Karácsony Gergely újrázását a főpolgármesteri címért, neki és Vitézy Dávidnak annyit üzent, hogy „meccseljék le” a dolgot. Hogy a Momentum elnökségében van-e vita arról, hogy át kellene-e pártolni Vitézy mögé, azt mondta:

A Momentumon belül mindig mindenről van vita. Büszkék vagyunk arra, hogy nálunk lehet vitázni, és nem egy ember dönt mindenről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik