Gazdaság

Mészáros Lőrinc 100 milliárdot elnyelő gabonafeldolgozói elkezdték termelni a profitot

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Mészáros Lőrinc korábban jobbára veszteségeket halmozó gabonafeldolgozó cégei tavaly már nyereséget hoztak. A Viresol és a Kall Ingredients együtt bő ötmilliárd forint profitot termelt, igaz, a két cégnek juttatott közpénzes támogatások ennek sokszorosát, összesen 23,5 milliárd forintot tettek ki, nem beszélve a beruházáshoz nyújtott tízmilliárdokról.

Évek óta figyelik agrárkörökben, mi történik a két, Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő gabonafeldolgozó monstrummal, és számolgatják, mennyi idő alatt térülhetnek meg az óriásberuházások. Mint korábban megírtuk, az 500 ezer tonna kukorica feldolgozására kalibrált Kall Ingrediens Kft. beruházásához és további fejlesztéséhez 60 milliárd forint állami pénzt vetettek be, állami közreműködéssel nyújtott hitel, vissza nem térítendő támogatás vagy éppen állami tőkeinjekció formájában. A Kelet-Közép-Európa egyik legmodernebb búza-feldolgozójának mondott, Visontán működő Viresol Kft. beruházását úgy 30 milliárd forint hitellel tolták meg, és 10 milliárd körül lehetnek a különféle címeken juttatott támogatások.

Az eddigi, zömmel veszteséges évekhez képest tavaly javult az eredmény, az összesen lassan 100 milliárd forintot elnyelő két gabonafeldolgozó nyereséggel zárta 2023-at. A Visontán működő Viresol Kft. 132 millió euró (50,5 milliárd forint) árbevétele ugyan hajszállal elmaradt az előző évitől, de így is 2,5-szeresére nőtt a nyeresége. Az adózás után 12,9 millió euró (5 milliárd forint) nyereség a cég eddigi csúcsprofitja, amit úgy ért el, hogy 3,3 millió euró extraprofitaadót be kellett fizetnie a költségvetésbe. A keményítőtermékek, maltodextrin, glutén és takarmány előállításával foglalkozó cég a tervezett 237 ezer tonnánál valamelyest kevesebb, 225 ezer tonna búzát dolgozott fel 2023-ban, ám mivel magasabb áron keltek el a termékek, a vártnál jobb lett az eredmény – szól a magyarázat a mérleghez fűzött beszámolóban.

Szigetváry Zsolt / MTI Kárpáti László, a Kall Ingredients Kft. többségi tulajdonosa, Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc, az Opus Global Nyrt. egyik tulajdonosa a kft. tiszapüspöki izocukorüzemének avatásán 2017. október 30-án.

A tulajdonosok úgy döntöttek, hogy a profitot nem fizetik ki osztalékként, hanem az eredménytartalékba teszik – derül ki a cégbíróságnak leadott közgyűlési határozatból. A búzafeldolgozó Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdos érdekeltsége, tőzsdei óriáscége az Opus Global Nyrt. révén. Korábban egyharmad részben Szíjj László Duna Aszfalt Zrt.-jének érdekeltségébe tartozott a cég, de az Opus tavaly márciusban 317 millió forintért megvette a részvénycsomagot, így nőtt az Opus közvetlen részesedése a Viresol Kft.-ben 51-ről 84,3 százalékra. (A maradék 15,7 százalék az ugyancsak a Mészáros-birodalomhoz tartozó Talentis Group Beruházásszervező Zrt.-é.)

A búzafeldolgozót zöldmezős beruházással hozták létre, az igénybe vett beruházási és fejlesztési hitelek soron jókora összeg, 58 millió euró (22 milliárd forint) látszott a múlt év végén. A következő években ezt majd ki kell termelnie a Viresolnak. Törlesztenie kell a hiteleket a kormány bankjának, az Eximbank Zrt.-nek is, amely a hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint 39 millió euró (csaknem 15 milliárd forint) biztosítékot kötött ki az általa nyújtott állami hitelre.

Koszticsák Szilárd / MTI A Viresol Kft. visontai búzakeményítõ üzeme az átadás napján, 2019. február 11-én.

Ennél is több a törleszteni valója Mészárosék kukoricafeldolgozójának, a Tiszapüspökiben működő Kall Ingredients Kft.-nek, amely különféle cukortermékeket, magas minőségű gyógyászati-, és étkezési alkoholt, valamint takarmányt állít elő. Az Opten adatbázisában cikkünk írásakor is élt az Eximbank Zrt., a szintén állami Magyar Fejlesztési Bank Zrt., és a kisebbségi állami részesedéssel működő MBH Bank Nyrt. jelzálogbejegyzése. A hitelbiztosítéki nyilvántartásban 2018 végi bejegyzés szerint az Eximbank, MKB, MFB triója biztosította a hiteleit – 107 millió euró, illetve 25 millió euró és járulékai erejéig, ami összességében 50 milliárd forint körüli összeget jelentett. Tavaly év végén a mérlegben hosszú lejáratú beruházási és fejlesztési hitelből 76 millió euró látszott.

A Kall Ingredients 203 millió eurós (77 milliárd forint) bevétele – akárcsak a Viresolnál – valamelyest elmaradt az előző évitől, de az vitathatatlan változás, hogy a veszteséges évek után tavaly már pozitívba fordult a mérleg, 657 ezer euró, azaz 250 millió forint körüli adózott eredményt könyveltek el.

Mészárosék két gabonafeldolgozójának nemcsak a beruházásához járultak hozzá jelentős állami források, a gyárak felhúzása után sem apadtak el a pénzcsapok. Az Opus Global Nyrt. 2023-as konszolidált jelentésben összesen 23,5 milliárd forint támogatást soroltak fel. A Viresolnál az összesen 9,1 milliárdból a legnagyobb tétel, az 5,8 milliárd forint egyedi kormánydöntéssel (ekd) megítélt támogatás, de kaptak pénzt például az egészségprogramból és a nagyvállalati beruházás programból is. A Kall Ingredients ennél is több, összesen 14,4 milliárd forint támogatást kapott, amiből a legnagyobb tétel a 9,8 milliárdos ekd volt, de a kukoricafeldolgozónak is jutott 1,8 milliárd a nagyvállalati beruházás programból, legutóbb pedig 1,6 milliárd a gyármentő programból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik